Strokovnjaki dolgotrajno virusno remisijo povezujejo s pravočasnim in hitrim ukrepanjem, ko so pri deklici po rojstvu odkrili okuženost z virusom. Foto: EPA
Strokovnjaki dolgotrajno virusno remisijo povezujejo s pravočasnim in hitrim ukrepanjem, ko so pri deklici po rojstvu odkrili okuženost z virusom. Foto: EPA
Najstnica že 12 let ne kaže znakov aidsa

Znanstveniki so se tokrat prvič srečali s primerom, da je z virusom HIV okužen otrok prešel v fazo dolgotrajne remisije. Zdravniki 18-letnice sicer ne obravnavajo kot ozdravljene, a se počuti popolnoma v redu brez terapije, ugotavljajo strokovnjaki s pariškega inštituta Pasteur v Kanadi.

"V celicah lahko zaznavamo HIV, ne moremo pa odkriti virusne reprodukcije v plazmi," je povedal Asier Saez-Cirion s francoskega inštituta in dodal, da za zdaj ni jasno, kako je lahko njen organizem obvladal okužbo. Dekle namreč nima genetskih dejavnikov, ki jih povezujejo z naravnim obvladovanjem okužb, kar so zaznali pri redki skupini bolnikov.

Stanje se lahko spremeni
Strokovnjaki dolgotrajno virusno remisijo povezujejo s pravočasnim in hitrim ukrepanjem, ko so pri deklici po rojstvu odkrili okuženost z virusom. Deklica se je namreč s HIV-om okužila že v maternici oziroma med porodom. Protiretrovirusna zdravila je začela prejemati že pri treh mesecih starosti. Ko je bila stara pet let, so starši iz neznanih razlogov opustili zdravljenje. 12 let pozneje je raven virusa v njenem telesu tako nizka, da je ni mogoče izmeriti. Zdravniki opozarjajo, da se lahko trenutno stanje spremeni.

"Ta primer kaže, da potrebujemo obsežne raziskave, s katerimi bomo pojasnili, kdo izmed okuženih bolnikov z gotovostjo lahko prekine protiretrovirusno terapijo in mu kljub temu uspe ohraniti virus pod nadzorom," je dejala profesorica Sharon Lewin z univerze v Melbournu. "Moramo najti test za HIV, s katerim bomo merili nizko raven virusa, ali najti boljši način, da bomo lahko predvideli, kako se bo kdo odzval. Če nam to uspe, bomo lahko izboljšali tudi klinične preiskave, ko je govor o zdravljenju HIV-a," še dodaja.

Sicer pa se je pred dvema letoma v ZDA rodila deklica, tudi s HIV-om, ki ji ga je ob rojstvu prenesla mati, ki je prav tako trenutno v remisiji. Znan je tudi primer bolnika, ki ima nadzor nad virusom že več kot 13 let, čeprav je prekinil zdravljenje.

Najstnica že 12 let ne kaže znakov aidsa