Pred Madžarsko niso nič kaj svetli časi in prebivalci si bodo morali še nekaj časa zategovati pasove. Foto: EPA
Pred Madžarsko niso nič kaj svetli časi in prebivalci si bodo morali še nekaj časa zategovati pasove. Foto: EPA

Protestniki so se v organizaciji desnosredinske opozicijske stranke Fidesz zbrali pred poslopjem parlamenta v madžarski prestolnici in izrazili svoje nestrinjanje s proračunom za leto 2010, ki je po besedah Fidesza "najnevarnejši" proračun v zadnjih 20 letih, saj bo po njihovem mnenju ogrozil socialne storitve.

Vladajoči socialisti nameravajo naslednje leto zmanjšati proračunski primanjkljaj s 3,9 odstotka BDP-ja, kolikor naj bi znašal letos, na 3,8 odstotka.

Rešilni pas IMF-a pred potopom
V nepriljubljene ukrepe krčenja proračunskih izdatkov je bila madžarska vlada prisiljena zaradi zahtevnih pogojev Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je s posojilom pred letom dni državo rešil iz popolnega finančnega propada, na robu katerega se je znašla zaradi svetovne gospodarske krize.

Premier Gordob Bajnai brani proračun, saj je po njegovih besedah krčenje izdatkov nujno, da bi izpolnili pogoje IMF-a in madžarsko gospodarstvo naredili konkurenčenjše.

Našo vzhodno sosedo spomladi prihodnje leto čakajo parlamentarne volitve in javnomnenjske ankete napovedujejo zmago Fidesza, ki obljublja, da bo popravil ali znova pripravil proračun, če na volitvah zmagajo.

Madžarska se je zaradi krize znašla v najhuši gospodarskem položaju v zadnjih 20 letih in letos naj bi se BDP skrčil za 6,7 odstotka, prihodnje leto za 0,9 odstotka, vnovično rast gospodarstva pa se pričakuje šele leta 2011.

Madžarska je bila prva člani Evropske unije, ki je lani zaprosila za mednarodno pomoč in si od IMF-a, Svetovne banke ter EU-ja zagotovila sveženj pomoči v vrednosti 20 milijard evrov, s katerim je nad gladino obdržala bančni sektor in proračunske izdatke. Do zdaj je vlada v Budimpešti oz. svežnja porabila 14 milijard evrov.

S podobnimi težavami se spopada tudi sosednja Romunija, kjer je v ponedeljek stavkalo več deset tisoč zaposlenih v javnem sektorju in izražalo nezadovoljstvo zaradi vladnega "zategovanja pasu", ki je nujno za izpolnitev pogojev za pomoč IMF-a.