Zdravstveni delavci osveščajo prebivalce o primerni zaščiti pred virusom. Foto: Reuters
Zdravstveni delavci osveščajo prebivalce o primerni zaščiti pred virusom. Foto: Reuters
New York
ZDA so prestrašene, da je bolnik, ki se zdravi v bolnišnici Mount Sinai v New Yorku, resnično obolel za ebolo. Foto: Reuters
Nova sredstva za boj proti eboli

"Mednarodna skupnost mora s hitrimi ukrepi ustaviti epidemijo ebole," je povedal predsednik Svetovne banke (WB) Jim Yong Kim in dodal, da ga izjemno žalosti, kako širjenje virusa ebole še dodatno prispeva k zlomu že tako šibkih zdravstvenih sistemov v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. "Skrbi me, da bo ogroženih še veliko več življenj, če ne ustavimo virusa še v njegovih začetkih," je povedal Kim, tudi sam strokovnjak za nalezljive bolezni.

Z omenjenimi sredstvi, ki jih bodo razdelili med vlade Gvineje, Liberije in Sierre Leone ter Svetovno zdravstveno organizacijo, želi Svetovna banka za države, ki jih je virus ebole najbolj prizadel, priskrbeti zdravstveno opremo in plačilo za zdravstvene delavce, osveščati ljudi in poskrbeti za pravočasno oskrbo okuženih ter v daljšem obdobju poskrbeti za druge prednostne naloge v boju proti širjenju epidemije in proti morebitnim novim izbruhom v prihodnosti.

200 milijonov dolarjev vredno pomoč mora dokončno potrditi še nadzorni svet Svetovne banke, a tuji mediji poročajo, da naj potrditev ne bi bila vprašljiva in da naj bi zeleno luč prižgali že konec tega tedna. Pomoč prizadetim državam je namenila tudi Afriška razvojna banka, ki je državam nakazala 50 milijonov dolarjev, Svetovna zdravstvena organizacija pa bo za pomoč pri boju z virusom ebole namenila 100 milijonov dolarjev.

Prve primere zaznali tudi v Nigeriji
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek sporočila, da je epidemija ebole na zahodu Afrike zahtevala že 887 življenj. Največ potrjenih primerov okužbe so ugotovili v Sierri Leone, sledita Liberija in Gvineja, o drugem potrjenem primeru pa so poročali tudi iz Nigerije. Med smrtnimi žrtvami je tudi več kot 60 zdravstvenih delavcev ali pripadnikov mednarodnih organizacij.

Za ebolo ni zdravila ali cepiva, se pa da ob primerni oskrbi in zdravljenju virus premagati. Trenutno je smrtnost med okuženimi z virusom ebole med 50 in 60 odstotkov.

V ZDA zdravijo obolela za ebolo
Medtem bo v Atlanto še danes prispela že druga oseba, obolela za ebolo, ameriška misijonarka Nancy Writebol, ki je v Liberiji pomagala obolelim za hemoragično mrzlico. Prvega ameriškega državljana, prav tako humanitarnega delavca, 33-letnega Kenta Brantlyja, so v ZDA pripeljali že v soboto, mediji pa poročajo, da naj bi se dobro odzival na zdravljenje. Iz New Yorka so v ponedeljek zvečer poročali, da v bolnišnici Mount Sinai zdravijo moškega, ki je pripotoval iz zahodne Afrike in kaže simptome okužbe.

Širjenje virusa ebole bo tudi ena glavnih tem na vrhu med ZDA in Afriko, ki se je v ponedeljek začel v Washingtonu in ki se ga udeležuje skoraj 50 voditeljev držav. ZDA so za povabljene iz zahodne Afrike uvedle poseben režim zdravniških pregledov že v Afriki in potem še pred vstopom v ZDA na letališčih, voditelja Liberije in Sierre Leone pa sta udeležbo na vrhu celo odpovedala. Glavno breme pogovorov z ameriškimi uradniki glede ebole je tako padlo na predsednika Gvineje Alpho Condeja.

Bolnik tudi iz Savdske Arabije?
Savdska Arabija je sporočila, da testirajo moškega, ki se je pred kratkim vrnil s poslovnega obiska v Sierri Leone, in ima nekatere simptome, značilne za ebolo. Moškega zdravijo v bolnišnici v mestu Džida.

Nova sredstva za boj proti eboli