Haaška obtožnica Karadžića obtožuje, da je vedel za zločine v BiH-u, a ni ukrepal. Foto: EPA
Haaška obtožnica Karadžića obtožuje, da je vedel za zločine v BiH-u, a ni ukrepal. Foto: EPA
Ratko Mladić in Radovan Karadžić
Mladić naj bi se skrival v Srbiji, kjer se oblasti v zadnjem času trudijo razbiti mrežo ljudi, ki mu pomagajo na begu. Foto: EPA

Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov, ki so ga prijeli in izročili haaškemu sodišču letos poleti, trdi, da se je z nekdanjim ameriškim odposlancem za Balkan dogovoril za umik iz političnega življenja v zameno za imuniteto pred haaškim sodiščem, kar sicer Holbrooke odločno zanika.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je odločilo, da bi bil tak dogovor, tudi če bi obstajal, v nasprotju z mednarodnim pravom in ga tako ne bi upoštevali na sojenju.

Vseeno je haaško sodišče ustreglo Karadžiću in tožilstvu naročilo, da predloži vse morebitne kopije dogovorov, zapiske ali posnetke, ki bi lahko nastali na srečanju Holbrooka s srbskimi voditelji v Beogradu sredi julija leta 1996, na katerih je po besedah Karadžića prišlo do ponudbe za imuniteto.

Holbrooke je vseskozi zanikal obstoj takega dogovora in trditve o tem označil za nezaslišano laž. Sam je tudi izrazil presenečenje, da bi lahko ljudje prej verjeli vojnemu zločincu kot besedi ZDA in ljudem, ki so Balkanu prinesli mir.

Mladić in Karadžić skupaj pred sodnika?
Glavni haaški tožilec Serge Brammertz upa, da se bo v Haagu kmalu znašel tudi Karadžićev podrejeni in nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko mladić, ki se še vedno uspešno izmika roki pravice.

Haaško sodišče mora postopke končati do leta 2010, medtem ko sta na begu še vedno dva obtožena vojna zločinca - Mladić in Goran Hadžić. Sodišče se sooča z naraščanjem stroškov in odhodi zaposlenih.

Karadžiću bodo začeli soditi prihodnje leto in Brammertz si želi, da bi še pred tem ujeli Mladića in tako preprosto združili sojenje obema, kar bi bilo po njegovem mnenju tudi učinkovitejše, saj sta oba med drugim obtožena tudi za genocid.

G. V.