V Nemčiji je zaradi bakterije zbolelo 3.717 ljudi, med njimi 827 resneje. Pri njih bi bolezen lahko povzročila odpoved ledvic. Iz 15 držav so poročali o skupaj 119 primerih. Foto: EPA
V Nemčiji je zaradi bakterije zbolelo 3.717 ljudi, med njimi 827 resneje. Pri njih bi bolezen lahko povzročila odpoved ledvic. Iz 15 držav so poročali o skupaj 119 primerih. Foto: EPA
Kumare
Najprej so bile krive španske kumare, nato pa so ugotovili, da naj bi okužbo povzročili fižolovi kalčki, pridelani v Nemčiji. Foto: EPA

Najmanj šest izmed desetih okuženih je jedlo omenjene kalčke, ki so jih postregli na nekem praznovanju v kraju Begres jugovzhodno od Bordeauxa. Kalčki so bili v Franciji kupljeni v trgovini Jardiland, sicer pa jih prodaja podjetje Thompson & Morgan iz Ipswicha v Angliji.

Kot je dejal francoski državni sekretar za potrošnike Frederic Lefebvre, povezava med simptomi okužbe in uživanjem omenjenih kalčkov do zdaj še ni bila nedvoumno dokazana, vendarle svetuje, da se kalčki, pa tudi gorčice in rukola istega proizvajalca, umaknejo iz prodaje, dokler ne bodo opravljene vse potrebne analize.

Ne pridelava, ampak uporaba?
Iz Thompson & Morgana so sporočili, da ni nikakršnih dokazov o povezavi in da na Otoku niso opazili nobene okužbe z omenjeno bakterijo. "Prodali smo na tisoče paketov in dobili nismo niti ene pritožbe. Zelo malo verjetno se nam zdi, da bi bili krivi naši kalčki, morda pa je bilo kaj narobe z načinom njihove uporabe."

Po navedbah francoskih oblasti so testi medtem potrdili, da sta najmanj dva izmed obolelih okužena z istim potencialno smrtonosnim sevom bakterije E. coli, ki je v Nemčiji pred kratkim zahtevala več deset življenj. Ali obstaja dejanska povezava med izbruhoma v Franciji in Nemčiji, za zdaj ni jasno.

Pri vseh desetih obolelih v Bordeauxu so ugotovili krvavo drisko, kljub temu pa so dva že lahko poslali domov, enega pa niso niti hospitalizirali.

Prejšnji teden so v mestu Lille na severu Francije hospitalizirali sedem otrok, ki naj bi se z bakterijo E. coli okužili prek zamrznjenih hamburgerjev, kupljenih v trgovini Lidl. Po navedbah policije ta primer s primerom v Bordeauxu ni povezan.

Skupaj umrlo 44 ljudi
V Nemčiji je sicer v petek umrl še en človek, ki se je okužil z nevarnim sevom te bakterije, tako da se je število žrtev v Evropi povzpelo na 44. En človek je umrl na Švedskem, drugi pa so bili nemški državljani. Svetovna zdravstvena organizacije je v svojem poročilu zapisala, da je med žrtvami bakterije tudi Američan, ki je v sredini junija obiskal Nemčijo, a ameriške oblasti niso potrdile te povezave.

Kljub temu je število okuženih v zadnjih dveh tednih močno padlo.