Kot eden izmed osumljencev se še vedno pojavljajo različni kalčki. Zadnje morebitne prenašalce okužbe so odkrili na Nizozemskem. Foto: EPA
Kot eden izmed osumljencev se še vedno pojavljajo različni kalčki. Zadnje morebitne prenašalce okužbe so odkrili na Nizozemskem. Foto: EPA

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano še naprej izvaja inšpekcijske preglede ter vzorčenje zelenjave, vključno s kalčki. Doslej prejeti rezultati niso potrdili vsebnost bakterije E. coli.

Romunija
Prvi osumljenci za vir okužbe z E. coli so bile kumare, zato je v Evropi močno upadla prodaja kumar. Foto: EPA
Evropa išče krivca za E. coli

Bakterija E. coli je prvo smrtno žrtev zahtevala v nemški deželi Hessen, tako da se je število smrtnih žrtev povzpelo na 30. Šlo naj bi za 57-letnega moškega, ki je bil z ženo konec maja na obisku v Hamburgu.

V Nemčiji že več dni opažajo upadanje števila novih obolenj. Od začetka maja je zaradi okužbe zbolelo približno 2.800 ljudi, od tega 722 za hemolitičnim uremičnim sindromom. Kot rečeno, je v Nemčiji zaradi okužbe umrlo 29 ljudi, zunaj Nemčije pa je bila smrtna žrtev le na Švedskem.

O prvi potrjeni okužbi z aktualnim sevom bakterije E. coli poročajo tudi iz Slovaške. Potrdili so jo pri 25-letnem moškem, ki so ga zaradi hemolitičnega uremičnega sindroma sprejeli v bolnišnico v Košicah.

Nemčija bo pomagala španski zelenjavi
Nemčija je obljubila, da bo pomagala povrniti zaupanje v špansko zelenjavo, potem ko jo je zmotno okrivila za okužbe z bakterijo E. coli, je po pogovorih z nemškim kolegom Wernerjem Hoyerjem v Berlinu sporočil španski minister za evropske zadeve Diego Lopez Garrido.

"Nemška vlada je privolila, da si bo prizadevala izboljšati podobo španskih proizvodov v Nemčiji," je povedal španski minister in pojasnil, da Španija kar četrtino svoje zelenjave izvozi v Nemčijo, ki je tako zanjo najpomembnejši izvozni trg. "Zato je tudi dolžnost nemške vlade, da nam pomaga pri promociji," je dodal Garrido.

Minister Garrido je to, da so nemške oblasti krivdo za okužbo z nevarnim sevom bakterije E. coli sprva pripisale španskim kumaram, označil za obžalovanja vredno, saj so poznejši testi španske kumare oprali krivde. Kaj je dejanski krivec za okužbe, nemškim oblastem še ni uspelo ugotoviti.

V Nemčiji znova našli sumljive kumare
V vnetem iskanju krivca za širjenje okužb je senca dvoma v sredo znova padla na kumare, a njihov izvor še ni znan. Preiskovalci so pri ostankih hrane v nekem družinskem smetnjaku v Magdeburgu odkrili bakterijo E. coli, a dokončnih rezultatov, ki bi sum potrdili ali ovrgli, za zdaj še ni. Ker gre za dva tedna stare odpadke hrane, naj bi bilo teko rekoč nemogoče ugotoviti, kako je bakterija zašla mednje, poleg tega zdravstvene oblasti poudarjajo, da bi lahko bakterijo na zelenjavo prenesla tudi okužena oseba.

Med "osumljenci" so še vedno tudi kalčki z neke biokmetije v bližini nemškega mesta Ülzen ter zelena solata in paradižniki. Iz Tajske so medtem sporočili, da so na avokadu, uvoženem iz Španije, odkrili bakterijo E. coli, a še preverjajo, ali gre za sev, ki je kriv za val smrti v Nemčiji. Oblasti opozarjajo pred morebitnim preplahom, saj še ni jasno, ali gre za isto, mutirano vrsto bakterije.

Sporni nizozemski kalčki, v Sloveniji jih ni
Nizozemske oblasti so sporočile, da so v kalčkih rdeče pese, ki jih izvažajo v Nemčijo in Belgijo, potrdili vsebnost bakterije E. coli, a pri tem ne gre za sev, ki je v Evropi že zahteval 30 življenj. Nizozemske zdravstvene oblasti so medtem sporočile, da skušajo z laboratorijskimi testi še vedno natančneje določiti sev bakterije E. coli, a poročil o tem, da bi ta povzročala resne bolezni, ni.

Nizozemske oblasti so že odpoklicale pošiljke kalčkov iz Nemčije in Belgije ter ustavile njihove prodajo, s slovenskega ministrstva za kmetijstvo pa so sporočili, da po do zdaj znanih podatkih spornih kalčkov nizozemskega proizvajalca Hamu v Sloveniji ne tržijo. Tržijo se le kalčki, ki so pridelani v Sloveniji, Nemčiji in Italiji.

Prodaja zelenjave v Evropski uniji je upadla
Zaradi strahu pred nevarno bakterijo se je zmanjšala prodaja zelenjave po vsej Evropi, zato je Evropska komisija zaradi nastale škode evropskim proizvajalcem vrtnin ponudila 210 milijonov evrov pomoči. Predtem je Bruselj oškodovanim kmetom ponudil tudi 150 milijonov evrov pomoči, a so evropski kmetijski ministri pomoč zavrnili.

Poljski minister za kmetijstvo Marek Sawicki je v parlamentu povedal, da so poljski kmetje po izbruhu okužb z nevarnim sevom bakterije E. coli ugotovili že 36 milijonov evrov (145 milijonov zlotov) izgub. "Vsak dan se izgube povečajo za 10 milijonov zlotov," je povedal poljski minister in dodal, da je položaj zaostrila tudi ruska prepoved uvoza zelenjave iz EU-ja. Sawicki je bil kritičen so Nemčije zaradi ravnanja ob izbruhu okužbe, saj so po njegovem mnenju nemške pristojne oblasti ob prvih primerih okužb zatajile.

Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano še naprej izvaja inšpekcijske preglede ter vzorčenje zelenjave, vključno s kalčki. Doslej prejeti rezultati niso potrdili vsebnost bakterije E. coli.

Evropa išče krivca za E. coli