Na napadalce se je s svojimi noži spravila skupina vernikov. Foto: EPA
Na napadalce se je s svojimi noži spravila skupina vernikov. Foto: EPA
Streljanje na Dunaju odmeva v Indiji

V tempelj indijske verske skupnosti, v katerem je bilo okoli 300 ljudi, je v nedeljo malo po poldnevu vdrlo šest oboroženih ljudi, ki so začeli streljati. Vsega skupaj je bilo v spopadu, ki je sledil, ranjenih 16 ljudi. Umrlega 57-letnega guruja so takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so ga tudi operirali, poleg njega pa je bil v napadu ranjen še en guru Sant Nirnadžan Dasa, ki je bil prav tako ranjen.

Napadalci so se udeležili pridige, nato pa po nekaj časa vstali in napadli oba guruja. Na to se je odzvalo nekaj moških iz občinstva, ki so se nad napadalce spravili z noži. Preostala množica pa se je razbežala. Tako so bili v napadu huje ranjeni tudi napadalci. Dva so že prepeljali iz bolnišnice v preiskovalni zapor, drugi pa še ostajajo na zdravljenju.

Mediji poročajo, da je neki udeleženec pridige dejal, da so se v skupnosti že pred začetkom pridige gostujočih gurujev bali težav z rivalskimi sikhi.

V indijski zvezni državi Pandžab, kjer živi veliko sikhov, je šlo po nedeljskem atentatu več sto privržencev obeh gurujev, ki pripadata gibanju Šri Guru Ravidas, na ulice in uničilo številna vozila. Za danes so tudi napovedali splošno stavko.

M. R.

Streljanje na Dunaju odmeva v Indiji