Romney je po uspešnem nastopu na televizijskem soočenju prejšnji teden zmanjšal zaostanek za Obamo. Foto: Reuters
Romney je po uspešnem nastopu na televizijskem soočenju prejšnji teden zmanjšal zaostanek za Obamo. Foto: Reuters

Romney v govoru na vojaškem inštitutu Virginije v Lexingtonu ni predstavil bistvenih razlik z zdajšnjim pristopom ZDA do Bližnjega vzhoda in je napovedal večjo odločnost ter večjo vojaško navzočnost na območju.

Po njegovem mnenju je eden izmed razlogov za to, da je Bližnji vzhod v razsulu, tudi krčenje vojaškega proračuna.

"Tveganje spopada na Bližnjem vzhodu je danes večje kot pred štirimi leti, ko je Obama prevzel položaj," je dejal Romney ter izrazil prepričanost, da bi večja odločenost Bele hiše ustavila Iran pri razvoju jedrskega orožja, prekinila morijo v Siriji in druge nemire.

Obamo je njegov republikanski nasprotnik označil za preveč pasivnega, ker med drugim ni oborožil sirskih upornikov. Sam je zatrdil, da bo sodeloval z zavezniki in skupaj z njimi poskušal najti uporniške skupine, ki delijo ameriške vrednote, ter jim pomagal z orožjem.

Romneyjevi svetovalci so pozneje pojasnili, da ne zagovarja neposrednega oboroževanja upornikov.

"Bushu uspel napredek"
Za Romneyja je v Iraku vse potekalo po načrtih, dokler se Obama ni odločil, da od tam umakne ameriške vojake. Ves napredek je bil po njegovem mnenju storjen v času predsednika Georgea Busha in šele po nenadnem umiku ameriške vojske se ta napredek izgublja. Ta umik je bil sicer dogovorjen v času predsednikovanja Busha.

Romney se je dotaknil tudi nedavnega napada na ameriški konzulat v Bengaziju na vzhodu Libije, v katerem je umrl ameriški veleposlanik. Po njegovem mnenju napad ni naključno dejanje, ampak delo teroristov, ki vsiljujejo svojo temno ideologijo drugim.

Glede Irana republikanski kandidat ne bi okleval z uvajanjem dodatnih sankcij, za večjo prepričljivost pa bo v vzhodnem Sredozemlju in v Perzijskem zalivu obnovil stalno navzočnost bojnih skupin letalonosilk. Napovedal je tudi večje usklajevanje z Izraelom.