Kadijević od leta 2001 živi v Moskvi. Foto: NN
Kadijević od leta 2001 živi v Moskvi. Foto: NN
Intervju s Kadijevićem

Zdaj 82-letni upokojeni general je v intervjuju za HTV dejal, da je predstava o njem zgrešena. "V Srbiji nacionalisti menijo, da bi moral izkoristiti možnost in fizično uničiti Hrvaško. Zato sem veleizdajalec za srbski narod, na Hrvaškem pa sem pojem zla in vojni zločinec." Glede zločinov na Ovčari je dejal, da je zanje izvedel šele po upokojitvi.

HTV plačal za intervju?
Novinar HTV-ja, ki je z njim v Moskvi opravil intervju, Josip Šarić, je dejal, da je upokojeni general prepričan, da med razpadom SFRJ ni delal napak. Na Hrvaškem so se razširile govorice, da naj bi HTV Kadijeviću plačala za intervju, kar pa je glavna urednica informativnega programa Hloverka Novak Srzić zanikala.

Mesić: Kadijevićeve izjave so kretenske
Le nekaj dni predtem je pogovor s Kadijevićem objavila Radio-televizija Srbije (RTS). V njem je dejal, da je naj bi hrvaški predsednik Stjepan Mesić v preteklosti lobiral za aretacijo takratnih predsednikov Srbije in Hrvaške, Slobodana Miloševića in Franja Tudjmana. Mesić je v odzivu dejal, da so takšne izjave nesmiselne, in kretenske in da jih nima smisla komentirati.

Hrvaška pričakuje Kadijevićevo aretacijo
Kadijević od leta 2001 živi v Moskvi, 21. marca letos pa je hrvaška policija razpisala tiralico za njim zaradi vojnega zločina. Hrvaško zunanje ministrstvo je ruskega veleposlanika v Zagrebu obvestilo, da je Hrvaška obnovila zahtevo po ugotavljanju Kadijevićevega bivanja v Rusiji in da od Rusije pričakuje njegovo aretacijo.

K. T.

Intervju s Kadijevićem