Obama je postal 44. predsednik ZDA, nanj pa tako Amerika kot ves svet polagajo veliko upanja. Foto: EPA
Obama je postal 44. predsednik ZDA, nanj pa tako Amerika kot ves svet polagajo veliko upanja. Foto: EPA

Gre za začetek globokih in temeljitih sprememb ameriške družbe.

Uroš Lipušček

Po Bushevi katastrofalni zapuščini (Irak, Afganistan) je spet čas za demokrata.

Matej Šurc
Matej Šurc
Šurc je prepričan, da bo Obama v ameriško politiko vnesel nov veter. Foto: MMC RTV SLO
Uroš Lipušček
Uroš Lipušček je povedal, da je George Bush simbol vsega slabega, kar se je zgodilo v zadnjih osmih letih. Foto: MMC RTV SLO
Barack Obama
Obama je prepričljivo premagal republikanskega kandidata Johna McCaina in tako postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Foto: EPA
John McCain
Tudi poraženec volitev John McCain je po zmagi čestital Obami. Foto: EPA
George Bush
George Bush, ki je po mnenju številnih analitikov glavni krivec za probleme ZDA, je svojemu nasledniku čestital kar po telefonu. Foto: Reuters

Zgodovinska zmaga demokrata Baracka Obame na ameriških predsedniških volitvah odmeva po vsem svetu. V Obami tako Američani kot ostali svet vidijo nosilca ključnih sprememb v ameriški politiki, ki bodo pozitivno vplivale na ZDA in druge svetovne države. Tudi dejstvo, da se bo v Belo hišo naselil prvi temnopolti predsednik, je zgodovinsko in za Američane prinaša številne spremembe. O posledicah Obamove zmage smo se pogovarjali z nekdanjima dopisnikoma RTV Slovenija iz ZDA, Matejem Šurcem in Urošem Lipuščkom.

Oba dopisnika sta nad zmago Obame navdušena in se strinjata, da gre za zgodovinsko zmago. "Brez dvoma gre za resnično zgodovinski premik v ZDA, za korak, ki ga lahko primerjamo s sklepom Abrahama Lincolna o prepovedi oz. prekinitvi suženjstva v ZDA. Z današnjim dnem so res vsi temnopolti in drugi deprivilegirani ljudje v ZDA absolutno postali popolnoma enakopravni," je povedal Lipušček in dodal, da Obamova zmaga prinaša začetek globokih in temeljitih sprememb ameriške družbe. Šurc je povedal, da ga izid volitev ni presenetil in da je bil po koncu primarnih volitev prepričan, da bo tudi na koncu slavil Obama. "V ameriški politiki stvari potekajo ciklično, republikanci in demokrati v Beli hiši krožijo in zdaj je spet čas za spremembo. Če pogledamo zadnjih 20 let: po treh republikanskih mandatih (Reagan in Bush starejši), je sledil demokrat Clinton, potem spet osem let republikanec, in po njegovi katastrofalni zapuščini (Irak, Afganistan) je spet čas za demokrata," je še povedal Šurc.

Obama pridobil z gospodarsko krizo
Sogovornika sta se strinjala, da je bil eden izmed ključnih trenutkov kampanje, ko se je tehtnica dokončno obrnila v smer Obame, gospodarska kriza, saj se je nanjo Obama odzval zelo zrelo, McCainov odgovor pa ni bil dovolj jasen in odločen. Šurc je poudaril, da je imel pred krizo in po republikanski konvenciji še prednost McCain, nato pa je sledil trend rasti priljubljenosti Obame, ki se je obdržala do konca. Tudi Lipušček meni enako: "Dejstvu, da se je tehtnica nagnila v Obamovo smer, je botrovala huda gospodarska in finančna kriza, saj je velika večina Američanov spoznala, da po sedanji poti, po sedanjem sistemu, ki favorizira predvsem kapital, ne bo mogoče več iti naprej, in da država res potrebuje globoke reforme tako na notranjepolitičnem, finančnem, gospodarskem kot tudi na zunanjepolitičnem področju, in Obama je človek, ki v ameriško politiko prinaša nekaj novega".

"Mislim, da Obama daje vsem Američanom in celotnemu svetu upanje. Mislim, da je danes za vse človeštvo, ne samo za Američane, dan velikega upanja," je še dejal Lipušček, ki je prepričan, da je bil odločilen trenutek za zmago Obame tudi tisti, ko je v svojem govoru v Chicagu izrekel svoj slogan "Yes we can" (Da, mi lahko) in ko mu je uspelo mobilizirati množice, tako temnopolte prebivalce, ki so bili vsa te leta bolj ali manj ob strani političnega dogajanja, in tudi druge, predvsem bele Američane.

Obama prinaša pozitivne spremembe
Obamova zmaga za odnose ZDA z ostalimi svetovnimi državami prinaša novo upanje. Po Šurčevem mnenju se bo z Obamo vrnilo ameriško vodstvo, ZDA se vračajo na voditeljsko mesto. "Gre za parolo, da so Američani voditelji sveta, a da bodo vedno pomagali tistim, ki so za varnost in mir, ter porušili tiste, ki so proti," je dejal Šurc in dejal, da je bil nosilec novega upanja predvsem Obamov govor ob razglasitvi zmage. "V zgodovini težko najdeš govor, ki bi bil tako perfekten, vsebinski in takten. Obama je mojstrsko dejal, da moč Američanov ni v armadi, pač pa v demokraciji, v svobodi in v upanju. To so besede, ki vsakega, ki dvomi v njegovo sposobnost, dvigne in Obama je tisti, ki bo Američane popeljal na novo pot," je dejal Šurc.

Tudi Lipušček se strinja, da lahko z Obamo na čelu ZDA pričakujemo velike spremembe v svetu. "Obamovi predhodniki, predvsem pa predsednik Bush je v zadnjih dveh mandatih vodil izredno unilateralno, enostransko politiko velike sile po načelu "deli in vladaj", in pokazalo se je, da Amerika, naj bo še tako gospodarsko in finančno močna, sama ne more več obvladovati sveta. Amerika se mora začeti obnašati drugače, mora začeti upoštevati tudi druge partnerje, mora začeti voditi politiko multilateralizma, politiko, ki bo potekala v okviru svetovne organizacije. Mislim, da Američani ne bodo več diktirali svtovne politike na tak način, kot so jo v času predsednika Busha, oz. da se je obdobje enostranskih ameriških vojaških intervencij v svetu absolutno končalo," je povedal Lipušček.

Za poraz republikancev je kriv Bush
Na vprašanje, kaj je bil vzrok za poraz republikancev tudi v kongresu, sta oba nekdanja dopisnika odgovorila enako: predsednik George Bush. Lipušček je dejal, da je bil predsednik Bush simbol vsega slabega, kar se je v Ameriki in v svetu zgodilo v zadnjih letih, predvsem pa zgrešene zasnove gospodarskega in političnega razvoja države. "Mislim, da so Američani dali priložnost drugi strani, da sproži globoke reforme. Če bi republikanci še vedno obdržali večino v senatu ali predstavniškem domu, se to ne bi zgodilo, saj je potreben širok družbeni konsenz in tak konsenz bo Obama v tem trenutku imel. To pomeni, da bo lahko začel voditi politiko, ki se bo bistveno razlikovala od politike Busha," je povedal Lipušček, Šurc pa je dejal, da sta se zaton republikancev in naveličanost Američanov republikanske politike nakazala že pred dvema letoma, ko so republikanci izgubili večino v kongresu.

Poleg tega so republikanci zgrešili tudi s svojo gospodarsko politiko. "10.000 milijard dolarjev proračunskega primanjkljaja, to so sposobni narediti republikanci, ki se imajo za disciplinirane varuhe denarja. Zaradi vojne in nizkih davkov se je blagajna izpraznila, in čas je, da se napolni, pri tem pa so bolj uspešni demokrati (Reagan je blagajno izpraznil, Clinton napolnil, Bush potem znova izpraznil)," je povedal Šurc, Lipušček pa je dejal, da je Busheva vladavina nakazala, da bodo gospodarske in finančne razlike postale tako velike, da bo to destabiliziralo celotno ameriško in svetovno gospodarstvo. "Mislim, da bo Obama tudi na tem področju ubral neko povsem novo pot in mislim, da bodo posledice ameriških predsedniških volitev koristne za svet," je še povedal Lipušček.

Ksenja Tratnik in Brina Tomovič

Gre za začetek globokih in temeljitih sprememb ameriške družbe.

Uroš Lipušček

Po Bushevi katastrofalni zapuščini (Irak, Afganistan) je spet čas za demokrata.

Matej Šurc