Svet
Ivica Todorić
Ivica Todorić se brani iz Londona, kamor se je umaknil pred sodnim postopkom. Foto: Reuters

Dodaj v

(Začasna) sodna zmaga Todorića na zagrebškem sodišču

Todorić v Londonu nasprotuje izročitvi Hrvaški
7. marec 2018 ob 15:12
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Zagrebško sodišče je ugodilo pritožbi dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokor Ivice Todorića in preostalih 14 osumljencev, ki so se pritožili zaradi začasne zamrznitve njihovega premoženja.

Preiskovalni sodnik bo moral tako znova odločati o zahtevi izredne uprave koncerna za začasno zamrznitev premoženja osumljencev.

Osumljenci naj bi oškodovali Agrokor za najmanj 213 milijonov evrov
Izredna uprava koncerna na čelu z nekdanjim izrednim pooblaščencem Antejem Ramljakom je lani zahtevala zamrznitev premoženja vseh 15 obtožencev v aferi Agrokor, da bi zagotovili izplačilo škode, ki je nastala v času Todorićevega vodenja koncerna. Osumljence bremenijo, da naj bi s finančnimi malverzacijami oškodovali koncern Agrokor za najmanj 1,6 milijarde kun (213 milijonov evrov).

Premoženje zamrznjeno decembra lani
Preiskovalni sodnik je konec decembra lani osumljencem blokiral račune v bankah in zamrznil njihove delnice in obveznice, pa tudi prepovedal prodajo ali bremenitev njihovih nepremičnin na Hrvaškem. Predtem so novembra lani blokirali premoženje Todorića, ki v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški.

Sodišče: Bistvene kršitve kazenskega postopka
Zunajrazpravni senat županijskega sodišča v Zagrebu je v torek objavil, da se je zgodila pri odločitvi o zamrznitvi premoženja osumljencem bistvena kršitev kazenskega postopka in da so primer vrnili preiskovalnemu sodniku v vnovično odločanje. Med drugim so pojasnili, da je samo Todorić osumljen za pridobitev protipravne koristi, ne pa tudi preostali osumljenci.

Odločitev sodišča ne pomeni, da so odblokirali premoženje osumljencem, ker gre za nepravnomočno odločitev, a je pojasnitev zunajrazpravnega sveta odprla vprašanje, ali so zahtevani ukrepi pravno utemeljeni, ker niso bili uveljavljeni na ustrezen način, piše Jutarnji list. Kot so pojasnili, so premoženje zamrznili tudi hčerki Ivice Todorića, Ivi Balent, čeprav ni med osumljenci, a je preiskovalni sodnik kot premoženje Ivice Todorića zamrznil celotno družinsko vilo Todorićevih, čeprav je Balentova lastnica četrtine Kulmerjevih dvorov.

Sodišče v Londonu naj bi o izročitvi Todorića Hrvaški predvidoma odločalo aprila.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
ATP
# 07.03.2018 ob 15:44
Enkrat "nas", vedno "nas".

Samo ruska banka to krajo ne bo mirno sprejela. In prav je tako.
Tao3
# 07.03.2018 ob 16:13
Tudi Lex Agrokor je neustaven. To bo vse padalo pred EU sodišči - čeprav mi je Todorić TOTALNO ANTIPATIČEN in je LOPOV, je hrvaška vlada še bolj pokvarjena in hoče pokrasti upnike ... tako balkansko to več ne bo šlo skozi ... pa lahko plačujejo ameriškim lakajem kolikor hočejo. To je EU in bo padalo ...
ATP
# 07.03.2018 ob 15:56
Če bi Agrokor ostal v rokah Todoricev, bi ne bila nobena banka poplačana.
Prismuknjen
# 07.03.2018 ob 16:12
Čez kakšno leto bo premier.
veza
# 07.03.2018 ob 15:19
Na koncu bo zmagal in še pokasiral.
zdravidudek
# 07.03.2018 ob 17:02
Ima smolo,če bi živel v Sloveniji se mu nebi nič naredilo.Kot večina tajkunov - lopovov. Samo poglejte Jankoviće, Mermala, Šešoke, Pavček in župani,itd.
Franc Jožef I.
# 07.03.2018 ob 16:04
@ATP
Verjami da bi vladika poskrbel da sberbank in vtb ne ostaneta praznih rok. Lažje je pritisniti na enega človeka, kot pa na vso republiko agrokor, ki je še kako poznana po tem da spoštuje vse zaveze.
FancyBoy
# 07.03.2018 ob 16:23
@Tao3

Se popolnoma strinjam
Franc Jožef I.
# 07.03.2018 ob 15:41
Pravilno!
Franc Jožef I.
# 07.03.2018 ob 15:47
Če bi ostal agrokor v rokah Todorićev, bi bile ruske banke prve poplačane.
Kazalo