Ura v središču Moskve bo odštevala čas do začetka zimskih olimpijskih iger naslednje leto. Foto: EPA
Ura v središču Moskve bo odštevala čas do začetka zimskih olimpijskih iger naslednje leto. Foto: EPA
Moskva
Rusi z velikim veseljem pričakujejo igre v Sočiju prihodnje leto. Foto: EPA
Vladimir Putin
Putin si je v sredo ogledal vsa prizorišča v Sočiju in izrazil prepričanje, da bodo do 7. februarja prihodnje leto popolnoma pripravljeni. Foto: EPA

Uro, ki je visoka skoraj šest metrov, v širino meri 2,2 metra in je dolga 4,4 metra, tehta pa 7,8 tone, je postavilo švicarsko podjetje Omega, ki je partner Mednarodnega olimpijskega komiteja. Ura je postavljena na kupolo podzemnega nakupovalnega centra Okhotni Ryad, na mestu, kjer je stala kapela v spomin na ruske vojake, ki so izgubili življenja v rusko-turški vojni med letoma 1877 in 1878.

Podobne ure, kot je ta v Moskvi, so začele odštevati čas še v Sočiju, Nižnjem Novgorodu, Rostovu, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kabarovsku in Pjatigorsku. Ure bodo posebej odštevale tudi čas do začetka paraolimpijskih zimskih iger, ki se bodo v Sočiju začele mesec dni pozneje.

Putin: Delo napreduje v skladu z načrti
Prizorišče v Sočiju si je natanko leto dni pred odprtjem iger ogledal tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je ob tem obljubil, da bodo vsa prizorišča pripravljena do odprtje iger. "Delo napreduje v skladu z načrti, zato ne dvomim, da bo vse pripravljeno kakovostno in pravočasno," je povedal Putin.

Proračun iger je že dosegel 36 milijard evrov, kar pomeni, da bodo to najdražje olimpijske igre v zgodovini, dražje celo od iger v Pekingu, prvotni proračun pa so organizatorji presegli že petkrat. Polovico denarja naj bi si zagotovili s privatnimi investicijami, a kritiki ob tem odgovarjajo, da bodo igre pravzaprav financirala podjetja, ki so dejansko v lasti države ali pa jih država vsaj nadzira.

Poleg ogromnega proračuna se morajo organizatorji iger v Sočiju otepati tudi kritik na račun podnebja. Soči namreč leži na isti zemljepisni dolžini kot Nica, kar pomeni, da bodo igre v Sočiju prve subtropske olimpijske igre, kar poraja številna vprašanja o primernosti prizorišča. Povprečna temperatura februarja je 12 stopinj Celzija, letos pa je tam zapadlo izjemno malo snega.

A organizatorji vztrajajo, da so pripravljeni na vse, da imajo več kot 400 naprav za delanje umetnega snega, kar naj bi popolnoma zadostovalo, če se narava odloči, da drugo leto v Sočiju ne bo snega. V 12 mesecih, ki jih ločijo od iger, pa naj bi zbrali tudi ogromne rezervoarje snega.

Putin odpustil Bilalova zaradi zamud in visokih stroškov
Po ogledu prizorišč v Sočiju je predsednik Putin odpustil Ahmeda Bilalova, podpredsednika ruskega olimpijskega komiteja, zaradi povečanja stroškov in zamud pri izgradnji olimpijskega kompleksa za smučarske skoke, za katerega je bil zadolžen prav Bilalov. "Ljudje, ki ne izpolnjujejo svojih obveznosti, ne morejo voditi olimpijskega gibanja v državi," je bil oster predsednik, ki je dodal, da je Bilalova odpustil tudi zaradi osemkratnega povečanja stroškov izgradnje kompleksa.

Številni slavnostni dogodki v Sočiju
Kljub težavam pa so v Sočiju začetek odštevanja do iger začeli svečano. Danes se bodo odvili številni dogodki, ki bodo zaznamovali čas do zimskih olimpijskih iger, prvi dogodek pa je fotografska razstava, ki je počastila športne fotografe. Zvečer bo proslava v veliki ledeni areni, kjer bo predsednik MOK-a Jacques Rogge podelil vabila predstavnikom zimskih olimpijskih iger 2014 in predstavnikom olimpijskih komitejev Kanade, Brazilije, Južne Koreje in Rusije.

Na šovu bo nastopil ambasador Sočija 2014, svetovno znani umetnostni drsalec Ilja Averbuk, poleg njega pa še nekateri ambasadorji prihajajočih iger. Na dogodku bo sodelovalo približno 300 umetnikov z različnih področij, na slavnostnem dogodku pa ne bo manjkal niti veličastni ognjemet.