Južnoafriški predsednik Zuma je na položaju od leta 2009. Podpora mu je padla zaradi številnih očitkov o korupciji. Foto: Reuters
Južnoafriški predsednik Zuma je na položaju od leta 2009. Podpora mu je padla zaradi številnih očitkov o korupciji. Foto: Reuters
Cyril Ramaphosa
Vodenje ANC-ja je prevzel Cyril Ramaphosa, ki ga mnogi vidijo tudi kot Zumovega naslednika na mestu predsednika. Foto: Reuters

Več kot 100-članski narodni izvršni odbor ANC-ja se je za odpoklic Zume odločil po 13 urah burne razprave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zdaj naj bi 75-letnemu Zumi poslali pismo s pozivom k odstopu, poročajo južnoafriški mediji. Po neuradnih informacijah naj bi mu za to dali 48 ur časa. Iz ANC-ja svojih odločitev še niso uradno sporočili javnosti.

Predsednik, pravno gledano, ni obvezan k spoštovanju poziva, a če tega ne bo storil, ga bo najverjetneje odstavil parlament z glasovanjem o nezaupnici, dodaja AFP.

Predsedovanje zaznamovali očitki o korupciji
Zumovo predsedovanje od leta 2009 je zaznamovano s slabljenjem gospodarstva in z očitki o korupciji. Leta 2016 je južnoafriško ustavno sodišče razsodilo, da je Zuma kršil ustavo s tem, da ni povrnil državnega denarja, ki ga je porabil za svoj zasebni dom, poroča BBC.

Lani pa je vrhovno prizivno sodišče razsodilo, da se bo moral zagovarjati zaradi 18 obtožb korupcije, goljufije, izsiljevanja in pranja denarja, povezanega s trgovino z orožjem iz leta 1999.

Zumi je priljubljenost dodatno padla zaradi povezav z bogato družino Gupta, ki naj bi vplivala na vlado. Tako Zuma kot družina Gupta navedbe zanikata.

Znan naslednji predsednik?
Zahteve po odstopu so se medtem spet okrepile, potem ko ga je na čelu stranke decembra lani zamenjal njegov namestnik Cyril Ramaphosa, ki ga mnogi vidijo tudi kot Zumovega naslednika na mestu predsednika države.

ANC pred splošnimi volitvami prihodnje leto izgublja podporo javnosti in bi lahko prvič po odpravi apartheida leta 1994 izgubil prevlado.

Zuma ni javno spregovoril že vse od 4. februarja. Med drugim so v parlamentu prejšnji teden odpovedali njegov nagovor o položaju v državi.

Južnoafriške opozicijske stranke so zaradi dogajanja v ANC-ju v ponedeljek pozvale k razpisu predčasnih volitev. V vladajoči stranki medtem vztrajajo, da delovanje države ni ogroženo in da pri potrjevanju proračuna, za katerega se rok izteče 21. februarja, ne bo zamud.