Danilo Türk je eden izmed osmih kandidatov, ki se potegujejo za mesto prvega moža Združenih narodov. Foto: Reuters
Danilo Türk je eden izmed osmih kandidatov, ki se potegujejo za mesto prvega moža Združenih narodov. Foto: Reuters
Kdo bo nasledil Južnega Korejca Ban Ki Muna? Foto: EPA
Na sporedu prva zaslišanja za naslednika Ban Ki Muna

Prvič v zgodovini ZN-a se bodo kandidati za njihovega prvega človeka predstavili javno. V dveurnem nastopu v Generalni skupščini, torej pred vsemi članicami svetovne organizacije, bodo predstavili svoj program in odgovarjali na vprašanja. Vseh osem generalnih sekretarjev doslej je bilo izbranih za tesno zaprtimi vrati, po praviloma dolgotrajnih, nepreglednih in napornih pogajanjih med petimi, z vetom oboroženimi stalnimi članicami Varnostnega sveta.

Zaslišanji Danila Türka in Vesne Pusić, ki sta eno za drugim, boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na TV SLO 3 in MMC-ju. Na TV SLO 3 bo še oddaja z analizo in izseki drugih zaslišanj. Oddaja bo med 14.00 in 20.00. Zaslišanji sta na sporedu ob 15.00.


Javne predstavitve popolna novost

Eden izmed pobudnikov javnih predstavitev danski predsednik Generalne skupščine Mogens Lykketoft je dejal, da gre za korak k povečanju transparentnosti delovanja organizacije in za priložnost, da pri izboru sodeluje širša javnost.

Srbska vlada je potrdila, da bo podprla kandidaturo Vuka Jeremića za generelanega sekretarja.

Kaj pravzaprav naj bi prinesle javne predstavitve, je težko napovedati, kajti gre za popolno novost tudi za stalne članice Varnostnega sveta. Po besedah britanskega veleposlanika pri ZN-u Matthewa Rycrofta bodo nastopi prvi resen preizkus za kandidate: "Če nimajo vizije, vodstvenih sposobnosti in ne znajo učinkovito komunicirati, jih bodo članice Varnostnega sveta težko podprle."

Türk na vrsti v sredo
Šlo bo torej za prvo selekcijo med osmimi kandidati, ki so doslej uradno vložili kandidaturo. Nekdanji slovenski predsednik Danilo Türk bo nastopil v sredo, sledili mu bosta nekdanja hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in nekdanja zunanja ministrica Moldavije Natalia Gherman.

Značilnost tokratne, pogojno rečeno kampanje za generalnega sekretarja je veliko število ženskih kandidatk, saj se potegujejo kar štiri. Potem ko je 56 članic svetovne organizacije, pa tudi številne nevladne organizacije, podprlo idejo, da je prišel čas za žensko na čelu ZN-a, je ideja, vsaj sodeč po številu kandidatk, načelno padla na plodna tla.

Časa za kandidature je še dovolj
Predvidoma junija naj bi sledil nov krog predstavitev kandidatov. Časa za kandidature je torej še dovolj, v medijih pa krožijo celo imena kot na primer Angela Merkel, če doma izgubi službo, ali pa čilska predsednica Michelle Bachelet.

Procedura iskanja generalnega sekretarja sicer kljub javnim predstavitvam ostaja načelno enaka. Tako kot doslej bo septembra Varnostni svet generalni skupščini predlagal kandidata. Ta bo seveda moral biti usklajen med stalnimi članicami, kljub temu pa, vsaj za zdaj, obstaja prepričanje, da bo velikih pet pri zakulisnem trgovanju po novem težko povsem ignoriralo javne predstavitve kandidatov.

Na sporedu prva zaslišanja za naslednika Ban Ki Muna