Generale čaka večletno sojenje. Foto: EPA
Generale čaka večletno sojenje. Foto: EPA
Ante Gotovina
Gotovina je za mnoge Hrvate junak. Foto: EPA
Sojenje Gotovini
Sojenje hrvaškim generalom

Oči hrvaške javnosti so uprte v Haag, kjer se je začelo dolgotrajno sojenje generalom Gotovini, Čermaku in Markaču.

, ki je bil štiri leta na begu, Ivan Čermak in Mladen Markač so obtoženi zločinov proti človeštvu in kršitev mednarodnega vojnega prava med operacijo Nevihta in po njej. Sojenje se bo začelo z uvodno besedo tožilstva, ki ima za dokazovanje krivde skupno na voljo 209,5 delovne ure, v tem času pa bo zaslišalo 134 prič, prve že v četrtek.

Trojica je obtožena umorov, pregona, deportacij, nečloveškega in krutega obnašanja, kraje lastnine in brezobzirnega uničevanja mest. Proces naj bi trajal več let, Hrvaška je za zastopanje pred sodiščem samo za letos namenila 41 milijonov kun iz proračuna.

Za uvod tožilstvo
Sojenje se je začelo z uvodno besedo tožilca Alana Tiegerja. "Ta proces izhaja iz prisilne odstranitve krajinskih Srbov iz Hrvaške in uničenja njihove skupnosti avgusta leta 1995." Gotovina je načrtoval in vodil operacijo Nevihta, katere cilj je bil "Srbe pregnati iz Hrvaške". "Njegove sile so sodelovale v zločinih proti tistim, ki so ostali zadaj. Območje so tisoči zapustili, za tiste, ki so ostali, pa je življenje postalo nočna mora," je dejal Tieger. Glede na obtožnico je med operacijo ali po njej pobegnilo ali pa je bilo prisiljeno oditi med 150.000 in 200.000 Srbov.

Po mnenju tožilstva je Čermak vodil operacijo tako imenovanega čiščenja, s katero naj bi pregnali Srbe z območja. Tieger ga je opisal kot "dejanskega vojaškega vladarja območja", ki je mednarodnim opazovalcem dejavno skušal prikriti dogajanje. Markač je bil pomočnik notranjega ministra, pristojen za policijske sile, ki so sodelovale v operaciji.

V sredo bosta uvodne besede spregovorila odvetnika Gotovine Luka Mišetić, ki je izmed šesterice odvetnikov - vsak obtoženec ima dva - edini Hrvat, in Greg Keohe. Branilci Markača in Čermaka bodo uvodni govor povedali šele, ko bo svoje delo v procesu začela obramba, torej po predstavitvi in pričanjih tožilstva.

Sodniški svet sestavljajo predsedujoči Nizozemec Alphons Orie, latvijski sodnik Uldis Kinis in zimbabvejska sodnica Elisabeth Gwuanza.

Gotovina leta na begu
Najbolj razvpit obtoženec je Gotovina. Julija 2001 je haaško sodišče zanj izdalo obtožnico, v kateri ga obtožuje vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med Nevihto. Gotovina je ob veliki podpori politike in javnosti nato pobegnil, zaradi česar je bila Hrvaška deležna številnih kritik mednarodne skupnosti, velike težave pa je imela tudi pri približevanju Evropski uniji, saj so bila zaradi primera leta 2005 pol leta zamrznjena. Ta je zahtevala, da ga hrvaška vlada ujame oziroma sodeluje pri lovu nanj. Dolgo časa so se v javnosti pojavljale nasprotujoče informacije o tem, kje se Gotovina skriva in kdo vse mu pomaga. ZDA so nanj razpisala celo 5 milijonov dolarjev nagrade, vendar tudi zaradi domnevnega brisanja sledov s strani hrvaške protiobveščevalne službe neuspešno.

Gotovino je aretirala španska policija 8. decembra 2005 na Kanarskih otokih, kjer se je skrival s ponarejenim potnim listom. Gotovina je bil takoj predan Haagu, kjer je na vseh sedem točk obtožnice odgovoril, da ni kriv. Na Hrvaškem je potekalo več shodov v podporo Gotovini, ki je za mnoge junak.

K. T.

Sojenje Gotovini
Sojenje hrvaškim generalom