Takoj po uboju bin Ladna so se pojavile govorice, da bo kmalu objavljen njegov nov posnetek, ki bo naslovljen na ZDA. Foto: EPA
Takoj po uboju bin Ladna so se pojavile govorice, da bo kmalu objavljen njegov nov posnetek, ki bo naslovljen na ZDA. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je pred tednom dni dal zeleno luč za akcijo v Pakistanu. Foto: EPA

"Amerika ne bo mogla sanjati o varnosti, dokler ne bomo živeli varno v Palestini. Ni pravično, da vi živite v miru, medtem ko naši bratje v Gazi živijo v negotovosti," je dejal ubiti vodja Al Kaide na posnetku, ki je naslovljen na ameriškega predsednika Baracka Obamo.

"Torej se bodo z božjo voljo nadaljevali naši napadi na vas, dokler boste podpirali Izrael," je še zagrozil bin Laden, ki so ga pred tednom dni pripadniki ameriških posebnih enot ubili v njegovem skrivališču v Pakistanu.

Al Kaida, ki jo je bin Laden vodil vse od njene ustanovitve, je v petek potrdila smrt njihovega vodje in ob tem opozorila, da se bo kri tistih, ki so se veselili njegove smrti, pomešala s solzami.

"Neka podpora je bila"
Obama je v pogovoru za televizijsko postajo CBS izrazil prepričanje, da je imel bin Laden verjetno neke vrste podporo znotraj Pakistana, vendar narava in akterji te podporne mreže še niso znani. Ameriški predsednik je še dejal, da je pakistanska vlada nakazala, da ima interes raziskati, kakšno vrsto podpore bi lahko imel bin Laden.

Pred tem je Bela hiša sicer sporočila, da nima dokazov o tem, da so pakistanske oblasti vedele za skrivališče bin Ladna, ki je bilo v mestu Abotabad, ki je nekaj deset kilometrov stran od pakistanske prestolnice Islamabad. Vseeno so od oblasti v Islamabadu zahtevali, da razišče njegovo podporno mrežo.

"V Abotabadu je obstajala mreža za podporo bin Ladnu. Sicer nismo videli dokazov, da je vlada vedela za to, vendar morajo to preiskati," je v pogovoru za televizijsko mrežo NBC dejal svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Tom Donilon.

Prek vdov do novih podatkov
ZDA naj bi zahtevale dostop do treh vdov bin Ladna, ki so jih po njegovi likvidaciji pridržale pakistanske oblasti, saj bi lahko z njihovo pomočjo prišlo do odgovorov na to, ali so v Islamabadu vedeli, da se vodja Al Kaide skriva v Pakistanu.

Pričevanja vdov bi lahko razkrila tudi, kakšno je bilo vsakodnevno življenje najbolj iskanega človeka na svetu, kaj je počel po napadih na ZDA 11. septembra 2001 in kaj je delal za Al Kaido.

Donilon je dejal, da kljub uboju bin Ladna ne morejo razglasiti poraza Al Kaide, zato morajo ZDA po njegovih besedah nujno ostati budne in hkrati nadaljevati pritisk na teroristično mrežo.

Dejal je še, da se bodo ZDA zdaj usmerile na drugega najbolj iskanega človeka na svetu, Ajmana Al Zavahirija, ki je veljal za drugega moža Al Kaide. Donilon sicer meni, da egiptovski skrajnež "ni niti blizu temu, kar je bil Osama bin Laden".