Pogreba so se udeležili vsi predstavniki države. Foto: EPA
Pogreba so se udeležili vsi predstavniki države. Foto: EPA
Seul
Krsti vojakov sta bili zaviti v južnokorejski zastavi. Foto: EPA
Med Korejama še vedno napeto

Čustvene slovesnosti v vojaški bolnišnici v Seongnamu blizu Seula, ki so jo prenašali po državni televiziji, so se udeležili južnokorejski politiki, vodilni predstavniki južnokorejske vojske, več sto vojakov, verski voditelji in številni civilisti. "Zagotovo bomo maščevali vajino smrt," je na pogrebu dejal poveljnik marincev, general poročnik Ju Nak Džun. "Južnokorejski marinci in preostala vojska si bomo zapomnili to jezo in sovraštvo v naših kosteh in poskrbeli, da se bomo Severni Koreji maščevali," je še dodal.

Žalujoči so na krsti, oviti v južnokorejsko zastavo, polagali belo cvetje, proti grobovoma pa je krsti pospremilo petje marincev.

Številni protesti v Seulu
Medtem je v Seulu potekal protest več kot tisoč južnokorejskih vojaških veteranov, ki so zažigali severnokorejske zastave in slike severnokorejskega voditelja Kim Džong Ila. Ob tem so zahtevali maščevanje in obsojali "grozoto, ki jo je zagrešila Severna Koreja". Pred poslopjem južnokorejskega obrambnega ministrstva se je zbralo približno 70 nekdanjih pripadnikov južnokorejskih posebnih enot, ki so izražali nasprotovanje "šibkemu odzivu Južne Koreje na severnokorejski napad". Protestniki so se spopadli s policisti in jih napadli z lesenimi palicami in gasilskimi aparati.

"Kdo bo koga" na Korejskem polotoku
V torkovem napadu na južnokorejski otok Jeonpjeong sta poleg marincev umrla še dva civilista, bil pa je to najhujši napad Pjongjanga na južno sosedo po koncu vojne med državama pred več kot 50 leti. Napad je povečal napetosti na Korejskem polotoku, kjer so za prihodnje dni napovedane skupne vaje ameriške in južnokorejske vojske.

Severna Koreja je izrazila obžalovanje zaradi smrti civilistov, a je ob enem južno sosedo obtožila, da je civiliste uporabila za živi ščit okoli vojaških objektov. Pjongjang je še sporočil, da njihovi "sovražniki sedaj v svoji propagandni kampanji skušajo dramatizirati civilne žrtve in ustvariti vtis, da so bili nemočni civilisti izpostavljeni nenadnemu napadu Severne Koreje.

ZDA so Kitajsko pozvale, naj uporabi svoj vpliv na Pjongjang in prepreči stopnjevanje krize. Kitajska je povedala, da je njena glavna naloga zagotoviti, da razmere ne bodo ušle izpod nadzora, in je zato že začela pogovore z Washingtonom, Seulom in Pjongjangom. V petek so se tako po telefonu pogovarjali ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton, kitajski zunanji minister Jang Džječi in južnokorejski zunanji minister Kim Sung Hvan, a je po pogovoru znano samo to, da naj bi Clintonova na Peking naslovila zahtevo, naj da Pjongjangu vedeti, da je njihovo ravnanje nesprejemljivo.

Seul napoveduje ostre povračilne ukrepe za nove napade
Novi južnokorejski obrambni minister Kim Kvan Džin je medtem povedal, da bo odziv Južne Koreje v primeru novega severnokorejskega napada mnogo ostrejši. "Vrnili bomo nekajkrat močnejši udarec, kot ga bomo dobili," je povedal Kim, ki je novi obrambni minister postal v petek. "Na izzivanje Severne Koreje moramo odgovarjati odločno," je še dodal.

Med Korejama še vedno napeto