Južnokorejska vojska se pripravlja na ustrezen odgovor, če bo ta potreben. Foto: EPA
Južnokorejska vojska se pripravlja na ustrezen odgovor, če bo ta potreben. Foto: EPA

Južnokorejski obrambni minister Kim Tae-Joung je v četrtek zaradi vse glasnejših kritik zaradi odziva na severnokorejski napad odstopil. Iz predsedniške palače so sporočili, da so odstop sprejeli.

Južna Koreja krepi svoje sile
Medtem je predsednikov predstavnik po poročanju BBC-ja dejal, da je Seul zaskrbljen, da je postal "preveč pasiven", zato so se na izrednem zasedanju kabineta odločili natančno poglobiti v svoj način odzivanja na grožnje s severa in za dramatično povečanje svojih vojaških sil. "Vlada se je odločila močno povečati vojaške sile na petih otokih v Rumenem morju in prerazporediti več svojega proračuna za ukvarjanje s severnokorejskimi asimetričnimi grožnjami," je povedal predstavnik za stike z mediji.

Po obstoječih pravilih ravnanja s Severno Korejo naj bi bilo preveč poudarka pri preprečevanju, da bi vojaški incident prerasel v kaj hujšega. Zdaj menijo, da se mora to spremeniti, in sicer tako, da bi v prihodnje Južna Koreja svoj odziv prilagodila temu, ali Pjongjang na jugu napade vojsko ali civilne tarče.

V severnokorejskem obstreljevanju južnokorejskega otoka pred dvema dnevoma so bili ubiti dva civilista in dva marinca, napetosti med obema državama pa so se še povečale.
Krivijo tudi ZDA
Sever je po poročanju uradne severnokorejske tiskovne agencije KCNA zagrozil z nadaljnjo vojaško akcijo, če bo Južna Koreja nadaljevala "pot vojaškega izzivanja". Pjongjang za novo stopnjo sovražnosti krivi tudi ZDA - češ da so ZDA pomagale začrtati "nezakonito" zahodno mejo na morju med dvema Korejama.

Medtem se je kitajski premier Ven Džjabao udeležil pogovorov v Rusiji, ob tem, ko so vse glasnejši pozivi Kitajski, naj uporabi svoj vpliv na Severno Korejo za pomiritev razmer. Načrtovani obisk kitajskega zunanjega ministra Jang Džječija v Južni Koreji je bil preložen zaradi "težav pri načrtovanju".