Milanović zagotavlja, da prevoz ni tvegan projekt. Foto: EPA
Milanović zagotavlja, da prevoz ni tvegan projekt. Foto: EPA

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPWC) je konec novembra napovedala, da so z ZDA dosegli dogovor, da bodo najnevarnejši del sirskega kemičnega orožja uničili na ameriški ladji na morju z uporabo hidrolize. "Te dni se v Evropi in svetu odloča o tem, kako bo potekal prevoz snovi, ki jih uporabljajo za izdelavo kemičnega orožja," je ob obisku Opatije povedal hrvaški premier in pritrdil, da Hrvaška sodeluje v posvetovanjih sredozemskih držav.

"Snovi je treba nekako pretovoriti na ladjo, a naj povem, da ne gre za bojne strupe, prevoz snovi, ki jih uporabljajo za izdelavo kemičnega orožja, je projekt nizke tveganosti," je zatrdil Milanović in povedal, da je treba najprej pretehtati, kakšna so tveganja in koristi za državo, in da nihče ne more nikogar prisiliti k sodelovanju v projektu. Napovedal je, da bodo pred odločitvijo prisluhnili tudi hrvaški javnosti.

"Gre za plemenit projekt"
Kot na svoji spletni strani piše Jutarnji list, je Milanović povedal, da bodo ZDA nevarne snovi po vsej verjetnosti uničile v Atlantskem oceanu in da gre za plemenit projekt, kjer lahko Hrvaška sodeluje kot članica Evropske unije, članica Nata in Združenih narodov ter predvsem kot država, ki želi svetovni mir.

Načrt za kemično razorožitev Sirije je po rusko-ameriškem dogovoru Varnostni svet Združenih narodov potrdil septembra. S tem se je Sirija izognila grožnji ZDA, ki so po avgustovskem kemičnem napadu na obrobju Damaska grozile z vojaškim posredovanjem.