Foto:
Foto:
Carla Del Ponte med obiskom Srebrenice.

Po pogovorih s hrvaško pravosodno ministrico Vesno Škare Ožbolt je še dodala, da ima končno državo na Balkanu, ki v celoti sodeluje s Haagom.

Ob tem pa je opozorila, da še vedno ostaja odprto vprašanje upokojenega generala Anteja Gotovine, ki naj bi ga kmalu rešili.

Del Pontejeva je tudi napovedala, da bo haaškemu sodišču predlagala, da bi hrvaškemu pravosodju prepustili tudi primere z vloženo in potrjeno obtožnico. Tako bodo morda Hrvaški prepustili obtožnici proti nekdanjima generaloma Mirku Norcu in Rahimu Ademiju, ki sta obtožena zločinov proti srbskim civilistom v operaciji Medaški žep. Za to si namreč zelo prizadeva hrvaška stran.

Nove obtožnice do konca leta
Glavna haaška tožilka je v Sarajevu dejala, da bo do konca leta izdala še pet obtožnic za zločine v nekdanji Jugoslaviji. Dodala je, da pet preiskav še poteka, vendar pa je prepričana, da bodo do konca meseca končane.

Ob koncu štiridnevnega obiska v Bosni in Hercegovini je dodala, da se obtožnice nanašajo na ljudi različne narodnosti.

Sarajevski mediji so pred tem poročali, da naj bi bili na seznamu Del Pontejeve trije Bošnjaki, ki so bili med vojno v vojski, med njimi dva generala. Obtoženi naj bi bili zločinov proti nemuslimanskemu prebivalstvu med vojno leta 1992 in 1995.