Policija ne povezuje sredne in tokratne eksplozije. Foto: MMC RTV SLO
Policija ne povezuje sredne in tokratne eksplozije. Foto: MMC RTV SLO
Zagreb
Avenija Bologne je bila do okoli 9.00 zjutraj zaprta, nato pa je promet po njej znova stekel. Foto: MMC RTV SLO
Zagreb
Kdo stoji za eksplozijami v hrvaški prestolnici? Foto: BoBo
Eksplozija v Zagrebu

Tako za eksplozijo pod tovornim vlakom v Podsusedu kot za eksplozijo na avtobusni postaji v Senjevcu v Zagrebu naj bi bil odgovoren moški, ki je bil v eksploziji poškodovan.

Neuradno informacijo je zapisal hrvaški spletni portal Vecernji.hr, ki je med drugim objavil, da ni šlo za teroristični napad, o čemer so po prvi eksploziji, ki se je zgodila v sredo na železniški progi, pisali nekateri hrvaški mediji.

53-letni moški, ki naj bi bil odgovoren za eksplozijo na avtobusni postaji na križišču Gospodske ulice in Aleje Bologna v zahodnem delu hrvaške prestolnice, ima površinske rane, ki so jih povzročili delci šrapnela. Moški je na zdravljenju v bolnišnici Sester Usmiljenk.
Hrvaška policija bo uradno informacijo o dogodku podala popoldne.

Policija potrdila le eno eksplozijo
Prvi eksploziji so glede na trditve stanovalcev sledile še tri ali štiri, tako da naj bi šlo za niz detonacij. Oblasti so te navedbe zanikale. "Odgovorno trdim, da je bila zgolj ena sama eksplozija," je dejal načelnik uprave kriminalistične policije Vitomir Bijelić v oddaji Poligraf na Hrvaškem radiu.

Na trditve poslušalcev, da so po polnoči najprej slišali močno eksplozijo, na to pa še nekaj šibkejših, je Bijelić odgovoril, da so policisti izsledili tudi več ljudi, ki so na tem koncu mesta metale petarde.

Sumljivi beli avtomobil
Povedal je tudi, da je policija preverjala informacije o belem avtomobilu, ki so ga videli na kraju dogodka v času eksplozije. Zato so bile na ulicah tudi posebne enote policije, ki so iskale sumljivi avtomobil in voznika.

Potrdil je, da so našli več sledi in materialnih dokazov, ki jih bodo analizirali, da bi ugotovili, za kakšno eksplozivno napravo gre. Policija dogodka za zdaj ne povezuje z eksplozijo na železniški progi, ki je odjeknila v sredo le dober kilometer stran od tokratne.

"V tem trenutku težko govorimo o terorističnih dejanjih. Gre za dogodka, ki nista povezana in ju policija obravnava kot ogrožanje varnosti državljanov in premoženja," je še povedal Bijelić in dodal, da je bila gmotna škoda tokratne eksplozije zanemarljiva.

Sicer pa je hrvaški strokovnjak za varnost Mate Laušić v Poligrafu opozoril, da je eksploziji treba obravnavati tudi kot teroristično nevarnost, ne glede na to, da v obeh dogodkih ni bilo vseh elementov, ki so značilni za teroristične napade.

Zaradi policijske preiskave je bila do 9. ure zaprta prometnica, ob kateri stoji avtobusna postaja, kjer je odjeknila eksplozija. Na ulicah mesta so še naprej gasilci, policisti in specialci.

Eksplozija pod vlakom povzročila zamude
Nova eksplozija je odjeknila manj kot 48 ur po tem, ko je v Podsusedu, predmestju Zagreba, eksplodiralo pod tovornim vlakom. Preiskava o dogodku še poteka. V eksploziji je bila poškodovana železniška proga, na bližnjih stanovanjskih hišah pa so popokala stekla na oknih. Nekaj škode je nastalo tudi na vlaku, zaradi dogodka pa so imeli vlaki zamudo. Ranjenih ni bilo.

V četrtek sta v središču Zagreba, na Maksimirski ulici, trčila tramvaja. Lažje je bilo ranjenih 20 ljudi.

Eksplozija v Zagrebu