Foto:
Foto:

Komisija je po naročilu ameriškega kongresa preiskovala tako imenovani bolezenski sindrom vojakov, ki so se leta 1991 bojevali v Iraku. Ameriška vlada zalivskega sindroma namreč uradno ni priznavala, nekateri mediji pa so poročali, da zato, ker bi to pomenilo dodatne stroške za zdravljenje in odškodnine prizadetim veteranom. Komisija je zdaj ugotovila, da ni dvoma, da gre za resno bolezen z resnimi posledicami.

Dva najverjetnejša vzroka za pojav te bolezni sta po ugotovitvah komisije cepivo, ki so ga vojaki preventivno dobili za obrambo pred živčnimi bojnimi strupi in pesticidi, ter izpostavljenost strupenemu dimu iz gorečih naftnih vrtin oz. izpostavljenost bojnemu strupu sarinu med njegovim uničevanjem.

Ameriška vlada je od leta 1994 porabila že okrog 440 milijonov dolarjev za študije o boleznih približno 200.000 zalivskih veteranov, a so raziskave doslej ugotavljale, da zalivski sindrom ni posebna bolezen. Gre za različne simptome pri različnih osebah - od slabosti, glavobolov in splošnih bolečin do kožnih izpuščajev, diareje, težav z dihanjem in s prebavo ter izgube koncentracije. Pojavljajo se tudi primeri tumorjev na možganih in multiple skleroze.

M. R.