Zagovorniki veganstva trdijo, da ima tovrstna prehrana vse potrebne snovi za zdravo življenje. Foto: AP
Zagovorniki veganstva trdijo, da ima tovrstna prehrana vse potrebne snovi za zdravo življenje. Foto: AP
Vprašanje glede veganskega prehranjevanja otrok je še posebej občutljivo. Foto: AP
Veganska prehrana je škodljiva za otrokov razvoj

"Odrasli se seveda lahko odločijo za vegansko prehrano. Težava nastane, ko to vsilijo še otrokom," je dejala Elvira Savino, poslanka stranke Naprej, Italija, pobudnice predloga. Ob tem je opozorila pred "nevarnimi načini prehranjevanja".

Italijansko javnost je v zadnjem času pretresel primer 14 mesecev starega malčka, ki so ga starši hranili le vegansko. Ko so ga zaskrbljeni stari starši pripeljali v bolnišnico, je bil močno podhranjen - tehtal je toliko kot tri mesece star dojenček-, imel hudo pomanjkanje kalcija, zaradi srčne okvare pa so ga morali operirati.

"Take situacije nas prisilijo, da razmislimo o nekonvencionalnih prehranjevalnih navadah, četudi je bila vsa stvar v tem primeru še dodatno zapletena s srčno okvaro," je ob tem povedal vodja pediatričnega oddelka milanske bolnišnice Luca Bernardo.

Sodnik je fantkovim staršem odvzel skrbništvo nad otrokom.

Odmevni slovenski primer
V mestu Bergamo v Lombardiji pa je lani odmeval spor staršev zaradi prehrane 12-letnega otroka, ki se je končal pred sodiščem. To je odločilo, da mora mati, ki prisega na makrobiotično prehrano in že deset let ne uživa mesa, dečku najmanj enkrat tedensko ponuditi meso.

Pri nas je najbolj odmeval primer iz leta 2011, ko je v Mirni Peči zaradi sepse umrla 10-mesečna deklica, ki so jo starši hranili izključno z vegansko hrano. Deklica je bila podhranjena, dehidrirana in kronično slabokrvna, na preglede k zdravniku pa je starši niso vodili, niti je niso dali cepiti. Starši so bili leta 2013 na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojeni na enotno kazen leto in osem mesecev zapora zaradi povzročitve smrti otroka iz malomarnosti.

Primer je takrat dvignil veliko prahu, na tragični dogodek so se odzvali tudi iz Veganske iniciative in zatrdili, da niso neodgovorni in da želijo svojim otrokom le najboljše. Hkrati pa so se branili: "Ni prav, da zdravniki veganskim staršem ne znajo svetovati drugega kot to, naj hranijo otroke z živalskimi beljakovinami, veganstvo pa kategorično označijo kot zlorabo. Enostranske izjave in neobjektivno poročanje ustvarjajo sliko, da so vegani neodgovorne osebe, ki ogrožajo zdravje in življenje svojih otrok, kar je popolnoma napačno, saj kot večina staršev želijo z rastlinsko prehrano omogočiti in tudi omogočajo svojim otrokom bolj zdravo otroštvo."

Zagovorniki veganske in vegetarijanske prehrane trdijo, da lahko otrok vse potrebne snovi nadomesti s surovinami neživalskega izvora. A skeptiki glede veganskega prehranjevanja pri otrocih opozarjajo, da je v letih rasti raznolika prehrana ključnega pomena in da lahko veganski starši hitro pozabijo, katerih snovi otroku s tovrstno hrano primanjkuje.

Veganska prehrana je škodljiva za otrokov razvoj