Glavni ukrep za zmanjšanje primerov aidsa v prenatrpanih zaporih je zmanjšati število zapornikov. Foto: EPA
Glavni ukrep za zmanjšanje primerov aidsa v prenatrpanih zaporih je zmanjšati število zapornikov. Foto: EPA

Manfred Nowak je na mednarodni konferenci o aidsu na Dunaju posvaril, da se v nehumanih pogojih v zaporih virus HIV najpogosteje širi z nesterilnim priborom za vbrizgavanje drog, spolnimi odnosi, tetoviranjem in skupnimi britvicami.

Nowak, ki je v svoji funkciji poročevalca ZN-a o mučenju in nehumanih načinih kaznovanja obiskal zapore po vsem svetu, pristojne oblasti poziva, naj zapornike seznanijo z nevarnostmi prenašanja virusa HIV in jim omogočijo brezplačne kondome, redna testiranja za okužbo s HIV-om ter svetovanja. Trenutno ima le 11 držav, večina med njimi je evropskih, programe za izmenjavo igel.

Primanjkuje politične volje
Poskrbeti bi morali tudi za sterilne igle in substitucijske terapije, kot so npr. metadonske terapije. Poleg tega bi morali stražarji v zaporih izpolnjevati svoje naloge in dejansko preprečiti posilstva ter druge oblike prisile, prvi korak na tej poti pa bi bilo zmanjšanje prenapolnjenosti zaporov. "Znanost nam natančno pravi, kaj moramo narediti, gre samo za vprašanje politične volje, da to tudi uresničimo," je dejal. Med politiki in civilno družbo ni volje za pomoč zapornikom. "Takoj ko se znajdejo za rešetkami, družbo ne zanima več, kako ravnajo z njimi," je povedal o usodi zapornikov.

V zaporih in iz njih vsako leto 30 milijonov ljudi
Natančnih številk o razširjenosti virusa HIV v zaporih ni, a po besedah Nowaka je na splošno veliko višja kot v širši populaciji. Ker v zapore vsako leto vstopi in jih zapusti 30 milijonov ljudi, je to težava celotne družbe, je še posvaril Nowak, saj se HIV iz zaporov širi med splošno populacijo. V ukrajinskih zaporih je s HIV-om okuženih do 30 odstotkov ljudi, medtem ko je nacionalno povprečje 1,6 odstotka. V Indoneziji je v zaporih okuženih 21 odstotkov, sicer pa 0,2 odstotka ljudi.