V sedmih letih je bilo v Guantanamu zaprtih skoraj 800 zapornikov. Foto: EPA
V sedmih letih je bilo v Guantanamu zaprtih skoraj 800 zapornikov. Foto: EPA
Že od začetka je Guantanamo tarča ostrih kritik borcev za človekove pravice. Foto: EPA

Po poročanju nekaterih virov naj bi novoizvoljeni ameriški predsednik že na svoj prvi delovni dan ukazal zaprtje zloglasnega zapora v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kub, kjer so zaprti domnevni pripadniki teroristične mreže Al Kaida in drugi osumljeni terorizma. V zaporu je zdaj pridržanih 248 ljudi.

Odhajajoči ameriški podpredsednik je v radijskem pogovoru dejal, da gre za klasičen primer, ko se je vodila tako agresivna kampanja proti Guantanamu, zdaj pa prihajajoča nova administracija nima druge možnosti, kot da ga zapre, vendar je to po njegovem mnenju slabo, saj bodo morali odgovoriti na težka vprašanja.

"Guantanamo je nekakšen simbol levice v naši državi in kritikov po svetu," je dejal Cheney in ob tem pojasnil, da gre za dobro upravljan objekt, ki ga redno obiskujejo predstavniki Rdečega križa in ameriškega kongresa, medtem ko ga lahko svobodno obiščejo tudi novinarji. "Dejstvo je, da gre za prvorazredni objekt," je dejal Cheney.

V zaporu ostaja samo "trdo jedro"
Cheney je tudi spomnil, da je Guantanamo zapustilo že nekaj sto "zelo slabih akterjev", ki so se vrnili v svoje države, nekateri med njimi pa so se vrnili na bojišča in se spet bojujejo proti ZDA. Po njegovih besedah v Guantanamu ostaja samo še "trdo jedro" pripadnikov Al Kaide, katere glavni cilj v življenju je ubijanje Američanov.

Med drugim je Cheney poudaril, da se doslej ni javil še noben kongresnik in ponudil, da bi v svoje okrožje vzel 250 pripadnikov Al Kaide. "Zato je vprašanje, kam jih dati? In vse to je treba rešiti, preden se zapre Guantanamo."

G. V.