Prvi zaporniki naj bi v Guatnanamo prispeli 11. januarja 2002. Foto: EPA
Prvi zaporniki naj bi v Guatnanamo prispeli 11. januarja 2002. Foto: EPA
Stražni stolp v Guantanamu
V okolici zapora veljajo zelo ostri varnostni ukrepi, med drugim je prepovedano tudi vsakršno fotografiranje. Foto: EPA
Lanski protest v Londonu
Protestniki, oblečeni v zapornike in ameriške vojake, pred ameriškim veleposlaništvom v Londonu. Foto: EPA

Sedem let po tem, ko so v ameriško vojaško oporišče na Kubi prepeljali prve ujetnike - domnevne teroriste, bo Obama po poročanju nekaterih virov blizu njegovemu kabinetu na svoj prvi delovni dan ukazal zaprtje zapora. Strokovnjaki pa menijo, da bo verjetno minilo še veliko mesecev, morda celo leto, preden bo zapor, ki je bil deležen veliko kritik mednarodne javnosti, izpraznjen.

Zdaj je v Guantanamu zaprtih še 248 ljudi, sicer neameriških državljanov. Vir blizu novega predsednika, ki bo predsedovanje prevzel prihodnji torek, je dejal, da je treba še ugotoviti, kako bodo te zapornike obravnavali.

Kaj bo z zaporniki?
Nastajali naj bi že prvi načrti, nova administracija pa naj bi zavračala predloge za spremembo zakonodaje, ki bi dovoljevala, da bi zapornike za nedoločen čas prepeljali v ZDA. Kabinet odhajajočega predsednika Georgea Busha namreč vztraja, da je le tako mogoče zapreti zapor v Guantanamu. V nedeljo je Obama v intervjuju za ameriško televizijo ABC dejal, da bi bilo zaprtje zapora v prvih stotih dneh njegovega predsedovanja zelo velik izziv.

Novoizvoljeni predsednik je bil namreč predtem tarča kritik številnih človekoljubnih organizacij, saj je dejal, da med največjimi prednostnimi nalogami ni zaprtje zapora. Če bo že prvi delovni dan izdal ukaz za njegovo zaprtje, pa si bo verjetno pridobil tudi nekaj njihove naklonjenosti, čeprav bo sam zapor ostal odprt še več mesecev.

Skupaj zaprtih 800 ljudi
V sedmih letih je bilo v Guantanamu zaprtih skoraj 800 zapornikov. Med 248 zaprtimi je več kot 100 državljanov Jemna, le proti 26-erici pa je bila tudi uradno vložena obtožnica. Med vsemi, ki so bili tam zaprti, pa so bilo do zdaj obsojeni le trije. Večina zaprtih je osumljenih terorističnih dejanj oziroma povezav s teroristično mrežo Al Kaido in talibani.

Gladovne stavke zapornikov
Zaradi prepričanja, da so v zaporu po nedolžnem, v zaporu gladovno stavka 42 ujetnikov, neuradno pa naj bi jih stavkalo več kot 70. S protestom želijo opozoriti na to, da so zaprti brez uradnih obtožb, kar jim povzroča velike frustracije, saj ne vedo, kako dolgo lahko to še traja. V Guatnanamu so se prve gladovne stavke pojavile med poletjem 2005. Hkrati je stavkalo največ 131 zapornikov, število pa je ves čas zelo nihalo. Za najbolj ogrožene so pazniki uvedli prisilno hranjenje, kar pa so pravni zagovorniki protestnikov označili za mučenje.

M. R.