Trump na Twitterju ni skrival privoščljivosti zaradi CNN-ovega spodrsljaja. Foto: Reuters
Trump na Twitterju ni skrival privoščljivosti zaradi CNN-ovega spodrsljaja. Foto: Reuters
Trump je že od predvolilne kampanje v vojni z mediji. Foto: Reuters

Scaramucci je zvest Trumpov podpornik in član njegove tranzicijske ekipe. Ob objavi članka, v katerem je bilo navedeno, da se je Scaramucci pred Trumpovo inavguracijo sestal z vodjo ruskega naložbenega sklada Kirilom Dmitrievim, se je takoj odzval, da ni res, CNN pa obtožil napadov na prijatelje ameriškega predsednika.

Odzval se je tudi Trump, ki je takoj posegel po svojem priljubljenem družbenem omrežju in se naslajal nad CNN-ovim spodrsljajem. "LAŽNE NOVICE! (Fake News!)" in "Uau, CNN je moral umakniti svojo veliko zgodbo o 'Rusiji', trije uslužbenci pa so morali dati odpoved," je zapisal na Twitterju. "Kaj pa vse druge lažne zgodbe, ki jih lansirajo?"

In še: "Lažni medij CNN zdaj čakajo velike spremembe v upravi, potem ko so jih ujeli pri lansiranju lažnih ruskih zgodbic. Gledanost močno pada!" Temu je sledil še en tvit: "Torej, s prsti v marmeladi so ujeli lažni medij CNN – kaj pa NBC, CBS & ABC? Kaj pa propadajoča @nytimes & @washingtonpost? Vsi so lažni mediji.”

Bolj uglajen je bil v odzivu Scaramucci. "@CNN je storil pravilno. Poštena poteza. Opravičilo sprejeto. Vsak se kdaj zmoti. Gremo naprej," je tvitnil.

Med osramočenimi tudi Pulitzerjev nagrajenec
Novinar Thomas Frank, urednik preiskovalne skupine in Pulitzerjev nagrajenec Eric Lictblau ter Lex Harris, ki je preiskovalno skupino nadziral, so v ponedeljek podali svoj odstop.

"V luči umika zgodbe, objavljene na CNN.com, je CNN sprejel odstope uslužbencev, vpletenih v objavo zgodbe," je sporočil predstavnik mreže, ki je že prej dejal, da članek "ni izpolnjeval CNN-ovih uredniških standardov".

Kot poroča BBC, je bil sporni članek napisan na podlagi enega samega anonimnega vira. Večina večjih medijev zahteva najmanj dva vira, preden zgodbo objavijo.

Pripetljaj je voda na mlin Trumpu, ki že od predvolilne kampanje dalje CNN, skupaj z drugimi večjimi uveljavljenimi mediji, kot sta Washington Post in New York Times, obtožuje širjenja lažnih novic o ameriški administraciji, njihove novinarje pa na tiskovnih konferencah ignorira. A tokrat je prvič, da je njegovo zabetonirano prepričanje dejansko dobilo realno podlago.

Kaj natančno v navedbah CNN-a ni bilo točno, ni znano, prav tako se ne ve, ali bo mreža še dodatno preiskovala to zgodbo. So pa sporočili iz mreže, da je do odstopov pripeljalo neustrezno sledenje ustaljenim postopkom, pri čemer naj bi šlo za objavo zgodbe s samo enim virom, pa še tem anonimnim.