Donald Trump in James Comey januarja letos, ko naj bi Trump od Comeyja zahteval zvestobo. Foto: Reuters
Donald Trump in James Comey januarja letos, ko naj bi Trump od Comeyja zahteval zvestobo. Foto: Reuters
Rober Mueller in James Comey
Trump je pripravljen tudi na pogovor s posebnim tožilcem Robertom Muellerjem (levo), ki vodi preiskavo ruskega vmešavanja v ameriške volitve. Foto: Reuters

Med četrtkovim pričanjem pred odborom senata za obveščevalne zadeve ameriškega kongresa je Comey navrgel nekaj ostrih pripomb proti predsedniku Trumpu in dejal, da mu je ta naročil, naj FBI prekine preiskavo proti varnostnemu svetovalcu Michaelu Flynnu glede ruskega vpletanja v ameriške predsedniške volitve.

Trump je tudi dejal, da je iz Comeyjevega pričanja mogoče razbrati, da ameriški predsednik ni sodeloval z Rusijo med predsedniško kampanjo. "James Comey je potrdil mnogo stvari, ki jih trdim tudi jaz. Nekatere stvari, ki jih je izrekel, pa enostavno niso resnične," je Trump dejal na novinarski konferenci v Beli hiši in zanikal, da je Comeyju naročil ustavitev preiskave proti Flynnu.

"Kljub toliko napačnim trditvam in lažem popolna oprostitev krivde," je predsednik ZDA zapisal v tvitu, v katerem je Comeyja obtožil posredovanja zaupnih informacij v medije.

Comey je na pričanju poudaril, da je Trump od njega januarja zahteval zvestobo, kar se je Comeyju zdelo nenavadno, saj bi to pod vprašaj postavilo neodvisnost FBI-ja. "Človeka komaj poznam. Ne bi mu rekel, naj mi obljubi zvestobo. Kdo bi naredil kaj takšnega?" odgovarja Trump.

Predsednik pravi, da je stoodstotno pripravljen na pričanje pod prisego, v katerem bi razložil svoje videnje srečanj s Comeyjem. "Z veseljem mu povem to, kar sem povedal vam," je Trump dejal medijem ob vprašanju, ali je pripravljen tudi na pogovor s posebnim tožilcem preiskave ruskega vpletanja Robertom Muellerjem.

Rusko vmešavanje preiskuje več organov
Obtožbe o ruskem vmešavanju preiskuje tako več odborov senata kot tudi FBI ter posebni tožilec Mueller. Odbor obveščevalnih agencij je že pozval tako Comeyja kot Belo hišo, naj z njimi delita zapiske in posnetke srečanj med Comeyjem in Trumpom.

Če se morebitno Trumpovo pričanje ali nedavno pričanje Comeyja izkaže za lažno, je katerikoli izmed njiju lahko obtožen laganja državnim preiskovalcem in s tem oviranja preiskave, kar je hud zločin, ki bi lahko v Trumpovem primeru vodil celo v razrešitev z mesta predsednika.

Ameriški predsednik uživa več oblik imunitete pri kriminalnih preiskavah. Ameriška ustava ne opredeljuje, ali je predsednik lahko kazensko preganjan, zato je to področje stvar pravne debate. Predsednik je lahko obtožen, ko zapusti predsedniško mesto.