Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Lani je vlada v Tanzaniji nasprotovala predlogu prodaje zemlje in predlagala nakup t. i. koridorja v velikosti 1.500 kvadratnih kilometrov, a - kot kaže - bo posel zdaj izpeljala do konca. Jezni predstavniki Masajev se bodo sestali s tanzanijskim premierjem Mizengo Pindo. Vztrajajo, da jih bo vlada s prodajo zemlje oropala njihove dediščine ter posredno ali neposredno vplivala na življenja 80.000 ljudi. Območje je izrednega pomena za pašo živine, ki je za nomadske Masaji ključni vir hrane.

Lani je tanzanijska vlada Masajem ponudila denarno kompenzacijo v višini 460.000 evrov (milijarda tanzanijskih šilingov), ki pa jih ne bi dobili neposredno, temveč prek različnih socialno-ekonomskih razvojnih projektov.

Denarja ne moremo primerjati z dediščino
Koordinator za lokalno skupnost Ngonett Samwel Nangiria je za dopisnika britanskega časopisa Guardian Davida Smitha dejal, da je vlada ves čas zavajala mednarodno skupnost. "Počutim se izdanega. Milijarda je zelo malo in je ne moremo primerjati z zemljo, ki smo jo podedovali. Njihove matere in babice so pokopane v tej zemlji. S tem ne morete primerjati ničesar." Dodal je še, da so življenja mnogih, ki nasprotujejo prodaji zemlje za divji lov, v nevarnosti, saj mnogim grozijo s smrtjo.

"Za svojo skupnost se bom boril ... Masaji bi radi premierja vprašali o njegovi obljubi. Kaj se je zgodilo z njo? Je bila to enoletna obljuba ali večna? Morda bi moral svojo obljubo zapisati na list papirja."

Boj Masajev je podprla tudi neprofitna organizacija Avaaz, ki je s spletno peticijo zbrala že več kot milijon podpisov. V peticiji je med drugim zapisano: "Ko je nazadnje ta ista korporacija prisilila Masaje, da so morali zapustiti svojo zemljo, policija je ljudi pretepla, njihovi domovi so bili zažgani, sestradana živina pa je umrla."