Kathleen Sebelius je zatrdila, da je odstopila iz lastne odgovornosti, ne zaradi pritiskov republikancev. Foto: EPA
Kathleen Sebelius je zatrdila, da je odstopila iz lastne odgovornosti, ne zaradi pritiskov republikancev. Foto: EPA
Obamacare
Zagovorniki Obame pravijo, da je zdravstvena reforma največji dosežek predsednika Obame, republikanci pa trdijo, da je popolna polomija. Foto: EPA

Sebeliusova, ki je bila Obamova ministrica za zdravje od leta 2009, je bila odgovorna za izvajanje zdravstvene reforme, ki je dobila vzdevek Obamacare in ki jo predsednikovi podporniki omenjajo kot njegov največji dosežek na domačem prizorišču. Sebeliusova je ob svojem odstopu povedala, da prevzema odgovornost za klavrn začetek izvajanja zgodovinskega političnega dosežka, a da se je za odstop odločila sama, in ne zaradi stalnega pritiska republikancev. Na mestu ministrice za zdravje naj bi jo po poročanju ameriških medijev nadomestila sedanja direktorica za proračun Sylvia Mathews Burwell.

Američani so lahko od 1. oktobra lani po spletni strani in po telefonu sklepali zdravstvena zavarovanja, saj jih zdravstvene zavarovalnice v skladu z novim zakonom niso smele več zavrniti ali jim zaračunavati previsokih cen za zavarovalne police. A je prišlo pri splavitvi spletne strani vlade do številnih težav, ta nekaj časa celo ni delovala, zato se je večina Američanov odločila, da bo počakala, da vlada težave odpravi, in se je šele potem skušala zavarovati.

Zavarovanja so sklepali do 31. marca
Obdobje za sklepanje zavarovanj se je izteklo 31. marca, Bela hiša pa je kljub začetnim težavam s projektom ravno prejšnji teden sporočila, da je zdravstveno zavarovanje sklenilo že več kot sedem milijonov ljudi, kar je višje od cilja, ki si ga je postavila administracija. Obama je takrat dejal, da so Američani presegli njihova pričakovanja in da se bo zdravstvena reforma zagotovo obdržala.

V skladu z novim zakonom lahko zavarovanje sklene vsak Američan, ki zavarovanja ne prejema preko svojega delodajalca, vlade ali zasebnega zavarovanja (takih naj bi bilo približno 48 milijonov Američanov). Če so stroški zavarovanja previsoki, mu lahko pomagajo s subvencijami iz zveznega proračuna. Tisti, ki se jim do roka ni uspelo zavarovati, bodo morali naslednje leto plačati davčno kazen, ki bo nižja od stroškov zavarovanja.

Republikanci trdijo, da je zakon slab
Republikanci že ves čas nasprotujejo zdravstveni reformi in trdijo, da le-ta vodi v večjo brezposelnost, obremenjuje gospodarstvo in predstavlja avtoritaren poseg države na zasebni zdravstveni trg. Obljubili so, da bodo, ko pridejo na oblast, zakon razveljavili. Do zakona je skeptičen tudi velik del Američanov.