Mati Angeline Jolie je zaradi raka na dojkah umrla leta 2007, ko je bila stara le 56 let. Foto: Reuters
Mati Angeline Jolie je zaradi raka na dojkah umrla leta 2007, ko je bila stara le 56 let. Foto: Reuters

Mlajša sestra matere Angeline Jolie je umrla zaradi raka na dojkah, njen mož Ron Martin pa je za Sky News povedal, da je raka povzročil enak pomanjkljiv gen BRCA1, kot ga ima Joliejeva. Tudi mati Joliejeve, Marcheline Bertrand, je leta 2007 že pri 56 letih umrla zaradi raka na dojkah.

14. maja je Joliejeva v pismu, ki ga je objavil New York Times, svetu razkrila, da so zdravniki odkrili, da nosi gen BRCA1, ki močno poveča možnost obolevnosti za rakom na dojkah in jajčnikih, in da se je zaradi 87-odstotnega tveganja, da zboli za rakom na dojkah, odločila za operacijo, s katero so ji odstranili dojki.

37-letna Joliejeva, ki ima šest otrok, je napovedala, da bo kmalu prestala še operacijo odstranitve jajčnikov, saj so ji zdravniki napovedali 50-odstotno možnost za to bolezen.

Številne zahvale za pogum
S svojim pismom My Medical Choice (Moja zdravstvena odločitev) je Joliejeva sprožila vihar po vsem svetu. Velika večina je njeno potezo označila kot pogumno, številni strokovnjaki pa so se ji zahvalili in poudarili, da je s svojo potezo za preventivo naredila več, kot bi si lahko mislili.