Yosemite je po Great Smoky Mountains in Grand Canyonu tretji najbolj obiskani narodni park v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Yosemite je po Great Smoky Mountains in Grand Canyonu tretji najbolj obiskani narodni park v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Središče okužbe je kamp v Curry Village. Foto: Youtube

Približno 10.000 obiskovalcev Yosemiteja je bilo morebiti izpostavljenih smrtonosnemu virusu, za katerim umre eden od treh okuženih in ga ni mogoče ozdraviti. Doslej so potrdili šest primerov okužbe z virusom, od tega sta dve osebi umrli, so sporočile ameriške zdravstvene službe.

Zdaj preiskujejo še več domnevnih primerov redkega hantavirusnega pljučnega sindroma (HSP). Iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni pa so sporočili, da je mogoče ogroženih še 10.000 obiskovalcev, ki so bili med junijem in avgustom letošnjega leta nastanjeni v desetih kočah v Narodnem parku Yosemite.

Koče razkužili
Upravljavci parka so ta teden koče zaprli in o tem obvestili obiskovalce, ki so med 10. junijem in 24. avgustom prebivali v teh kočah, ter jih opozorili, naj bodo pozorni na simptome obolenja HSP. 24. avgusta so tudi razkužili koče. Kot poroča BBC, park na svojo vročo linijo dobiva okoli tisoč klicev na dan preplašenih obiskovalcev.

Inkubacijska doba HSP-ja traja od enega do šestih tednov po okužbi. Med simptomi so vročina, glavobol, bolečine v mišicah, bolezen pa pogosto hitro napreduje ter vodi v hude motnje dihanja in v nekaterih primerih smrt. Za obolenje ne obstaja nobeno specifično zdravilo, vendar zgodnje odkritje okužbe in ustrezno podporno zdravljenje povečata možnost preživetja.
Štirje milijoni obiskovalcev
Hantavirus je redka bolezen, ki se prenaša v urinu, slini in iztrebkih miši. Bolezen so odkrili leta 1993, od takrat pa so v ZDA ugotovili 587 primerov, od tega se jih je tretjina končala s smrtnim izidom.

Yosemite, uvrščen tudi na seznam svetovne dediščine, vsako leto obiščejo okoli štirje milijoni ljudi, od tega se jih 70 odstotkov ustavi v t. i. "dolini Yosemite", kjer stoji tudi Curry Village, središče izbruha. Virus naj bi razširile miši, ki so gnezdile v izolaciji šotorov-koč v kampu.
Park je v svoji zgodovini imel še dva primera virusa, in sicer v letih 2000 in 2010, a smrtnih žrtev takrat ni bilo.