Jan Peter Balkenende ne bo več nizozemski premier, saj s koalicijsko partnerico ne najdejo več skupnega jezika. Foto: EPA
Jan Peter Balkenende ne bo več nizozemski premier, saj s koalicijsko partnerico ne najdejo več skupnega jezika. Foto: EPA
Afganistan
V Afganistanu je trenutno 2.000 nizozemskih vojakov, ki bi morali avgusta letos domov. Foto: EPA
Haag
Novinarji so kar 16 ur čakali na razplet seje nizozemske vlade. Foto: EPA

Zveza Nato je Nizozemsko zaprosila, naj podaljša misijo svojim 2.000 vojakom, ki so trenutno v Afganistanu. O tem so na petkovi seji vlade razpravljali ministri vseh treh koalicijskih strank. Predsednik vlade Jan Peter Balkenende, ki prihaja iz stranke krščanskih demokratov, je zamisel, da bi nizozemski vojaki v Afganistanu ostali še eno leto, do avgusta 2011, podprl. Temu je ostro nasprotoval njegov namestnik Wouter Bos iz laburistične stranke, ki je vztrajal, da mora nizozemska vojska končati misijo v Afganistanu.

Po 16 urah niso več našli skupnega jezika
Nizozemski mediji tako poročajo, da se dvema največjima vladnima strankama po 16 urah zasedanja ni uspelo dogovoriti o podaljšanju misije oz. odpoklicu nizozemskih vojakov, kar je vodilo v razpust vlade. Jan Peter Balkenende je na novinarski konferenci po maratonski seji sporočil, da bo kraljici sporočil odstop ministrov in državnih sekretarjev laburistične stranke. Umik laburistične stranke pomeni, da je vlada ostala brez potrebne večine.

Premier Balkenende je povedal, da med strankami ni več nobene skupne točke. "Kjer ni zaupanja, je nemogoče delati skupaj. Nikakor ne moremo dopustiti, da bi ta vlada še delovala," je povedal premier. BBC poroča, da naj bi predčasne volitve izpeljali še letos.

Nizozemskih 2.000 vojakov bi moralo domov
Nizozemski vojaki so v Afganistanu, v provinci Uruzgan, že od leta 2006, tam jih je trenutno skoraj 2.000, do zdaj pa je na afganistanski misiji umrlo 21 nizozemskih vojakov. Njihovo misijo v Afganistanu so enkrat že podaljšali, vlada v Haagu pa je sklenila, da bo letos umaknila vojake iz Afganistana. Umik naj bi se začel avgusta in končal konec letošnjega leta, parlament pa se je s tem strinjal.

Afganistanska misija Isaf, ki se je začela leta 2001, je največja in edina operacija zveze Nato zunaj Evrope. Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je pred pol leta, ko je začel svojo pot v Natu, povedal, da je njegova absolutna prioriteta Afganistan. Junija 2009 je imel Isaf več kot 61.000 pripadnikov iz 42 različnih držav, med njimi iz ZDA, Kanade, nekaterih evropskih držav, Avstralije, Jordanije in Nove Zelandije.

Bo operacija "Skupaj" uspešna?
Največ tujih vojakov v Afganistanu prihaja iz ZDA, predsednik Barack Obama pa je lani odobril povečanje ameriškega kontingenta za 30.000 vojakov. Pentagon je prepričan, da bo naslednjih 18 mesecev ključnih za uspešnost misije v Afganistanu, ki traja že več kot osem let.

Koalicijske sile so pred enim tednom začele največjo ofenzivo proti talibanom v Afganistanu po letu 2001. V njej sodeluje 15.000 vojakov, poimenovali pa so jo Moštarak, kar pomeni "Skupaj". Ofenziva je že zahtevala žrtve na obeh stranek, koalicijske sile pa so poročale, da jim je v tem tednu uspelo osvoboditi provinco Helmand.