Kot običajno tudi v Helmandu poteka propagandna vojna. Ameriški vojaki so tako pred napadom razdeljevali letake, na katerih so napisali, kako lahko pomagajo prebivalcem. Foto: EPA
Kot običajno tudi v Helmandu poteka propagandna vojna. Ameriški vojaki so tako pred napadom razdeljevali letake, na katerih so napisali, kako lahko pomagajo prebivalcem. Foto: EPA
Helmand
Na fotografiji, ki jo je posredoval Nato, je videti priprave ameriških marincev pred kopensko ofenzivo v mestu Mardža. Foto: EPA
Mati vseh ofenziv se je začela

Več kot 15.000 ameriških, britanskih in afganistanskih vojakov v Helmandu sodeluje v operaciji Moštarak - Skupaj, ki je največja vojaška akcija od padca talibanskega režima leta 2001. Z ofenzivo v pokrajini Helmand na jugu države, v kateri živi več kot 100.000 ljudi, želijo na območju znova zagotoviti vladni nadzor, saj Helmand velja za jedro talibanskih upornikov. Sile so najprej udarile v mesto Mardža, v bojih je bilo ubitih pet talibanov, okoli deset so jih aretirali. Glavna nevarnost na terenu so mine in doma izdelane bombe, ki so so izkazale kot odlično sredstvo v boju proti Američanom.

Dolgo pričakovani in napovedani napad predstavlja tudi pomemben preizkus trdnosti nove Natove strategije za to državo, ki je usmerjena v zaščito civilistov, hkrati pa gre za prvi resnejši spopad, odkar je ameriški predsednik Barack Obama napovedal, da bo v Afganistan poslal dodatnih 30.000 vojakov.

Ob začetku ofenzive se je oglasil afganistanski predsednik Hamid Karzaj, ki je mednarodne sile pozval k zaščiti civilistov, talibane pa, naj se odpovejo nasilju in se vključijo v družbo. Predstavnik talibanov Kari Jusuf Ahmadi pa je zatrdil, da talibani še vedno nadzorujejo mesto Mardža, ni pa razkril, koliko talibanov je na omenjenem območju.

V mestu do tisoč talibanskih borcev
Nato trdi, da je Mardža največje mesto na jugu, ki ga nadzirajo uporniki, zato je tudi pomembno vojaško in logistično središče talibanov, gre pa tudi za središče nezakonite trgovine z opijem, ki je izjemno donosen posel. V mestu naj bi živelo okoli 80.000 ljudi, po predvidevanjih zahodnih zaveznikov pa je med njimi od 400 do 1.000 uporniških talibanov, tudi 100 tujcev. Nato je pred začetkom ofenzive Moštarak sicer delil letake, da bi v napadu čim bolj zmanjšali število žrtev med navadnimi prebivalci, a kljub temu opozarjajo, da se civilnim žrtvam ne bo mogoče izogniti.

"Za zdaj so razmere precej mirne, kaj pa se bo dogajalo naprej, pa bomo še videli," je dejal ameriški poveljnik Carl Quist. Napad pod vodstvom ameriših vojakov se je začel v noči na soboto, pred tem pa so helikopterji več sto ameriških in afganistanskih vojakov na skrivaj prepeljali na rob mesta.

Glavna naloga: vzpostaviti oblast
Ko bo nadzor nad Mardžo prišel v roke ameriško-afganistanskih sil, želi Nato meščanom zagotoviti pošiljke z najnujnejšo pomočjo in spet postaviti na noge javne službe in vzpostaviti učinkovito oblast, da bi si tako pridobil njihovo naklonjenost. Prav ta naloga je ključna za uspeh celotne operacije in bo tudi preprečila, da bodo uporniki po odhodu vojske znova zasedli to ozemlje, zato je že v pripravljenosti 1.900 afganistanskih policistov in uradnikov, ki bodo skrbeli za red.

"V tem smo skupaj. Skupaj smo napad načrtovali, skupaj se bomo bojevali, skupaj bomo prišli do konca. Afganistanci z zavezniki, vojaki s civilisti, vlada s svojimi ljudmi," je dejal poveljnik britanskih vojakov v Helmandu James Cowan. "Talibane bomo kmalu pregnali iz njihovega zatočišča v osrednjem Helmandu. Kamor koli bomo prišli, bomo tudi ostali. Kjer bomo ostali, bomo začeli graditi."

Težko kmetijsko ozemlje
Območje okoli Mardže je sicer izredno težko za bojevanje, saj je ozemlje prepredeno s širokimi namakalnimi kanali, ki so jih ZDA v okviru projektov pomoči izkopale pred desetletji, saj je Mardža del kmetijsko razvitega zelenega območja.

Pred napadom je okoli 450 družin oziroma 2.700 ljudi že pobegnilo v bližnje mesto Laškar Gah, ki leži 30 kilometrov severovzhodno od Mardže. Krajevna oblast je sicer napovedala, da je sposobna zatočišče ter hrano omogočiti 7.000 družinam.

Mati vseh ofenziv se je začela