V torkovih terorističnih napadih v Bruslju je bilo ubitih 31 ljudi, 300 pa ranjenih. Foto: EPA
V torkovih terorističnih napadih v Bruslju je bilo ubitih 31 ljudi, 300 pa ranjenih. Foto: EPA
false
Belgijski mediji domnevajo, da je napadalec na letališču, oblečen v belo, Faycal Cheffou. Foto: EPA
Salah Abdeslam je bil 18. marca aretiran v Bruslju, kjer se je skrival štiri mesece. Foto: Reuters
Napadi v Bruslju so bili po besedah skrajnežev maščevanje za napade na ozemlje samooklicane Islamske države. Foto: EPA
V Bruslju potekajo policijske operacije
Prijetih več osumljencev za napade v Bruslju

Tožilstvo je v izjavi za javnost zapisalo le to, da je Faycal C. eden izmed treh obtoženih terorizma, ni pa potrdilo, ali je tudi dejansko tretji napadalec na letališču, na katerem je bilo v torkovem napadu ubitih 11 ljudi. Druga dva obtožena "sodelovanja v teroristični skupini, terorističnega umora ter poskusa terorističnega umora" sta Aboubakar A. in Raban N.

Belgijski mediji poročajo, da je Faycala Cheffouja, ki naj bi bil svobodni novinar, in še druga dva napadalca, prepoznal taksist, ki jih je na dan napada pripeljal na mednarodno bruseljsko letališče. Kot je dejal bruseljski župan Yvan Mayeur za Le Soir, je policija Cheffouja v preteklosti že večkrat pridržala, saj je s skrajnimi islamskimi idejami nagovarjal prosilce za azil v nekem bruseljskem parku in dobil celo prepoved približevanja temu parku.

Odpovedan nedeljski 'shod proti strahu'
Organizatorji so po pozivu belgijskih oblasti odpovedali za nedeljo napovedani "shod proti strahu" v spomin na žrtve torkovih terorističnih napadov v Bruslju. "Pozivamo prebivalce, da se jutri ne udeležijo manifestacij," je dejal notranji minister Jan Jambon, ki je izpostavil varnostni vidik, saj Belgija zaradi torkovih terorističnih napadov ostaja v stanju visoke pripravljenosti.

V torkovih napadih, za katere je odgovornost prevzela Islamska država, je bilo ubitih 31 ljudi, 300 pa ranjenih. Žrtve so devetih narodnosti, do zdaj so jih identificirali 24. V petek so skrajneži IS-ja sporočili, da so bili napadi v Bruslju maščevanje za napade koalicije na ozemlju IS-ja v Siriji in Iraku.

Novi varnostni ukrepi na letališču
Kot je znano, sta se na letališču Zaventem, ki bo zaprto vse do torka, razstrelila Najim Laachraoui in Brahim El Bakraoui. Domnevno tretji napadalec, ki so ga posnele varnostne kamere in je oblečen v belo, bombe ni razstrelil in naj bi pobegnil. Nekateri belgijski mediji namigujejo, da je ta tretja oseba Faycal Cheffou, česar pa policija ne želi potrditi, saj čaka na analizo DNK-ja.

Na letališču Zaventem še vedno potekajo obnovitvena dela, hkrati pa uvajajo nove varnostne ukrepe. Za kakšne ukrepe gre, ni znano, je bilo pa letališče takoj pa napadih deležno ostrih kritik na račun neustrezne varnosti, saj potnikov ob vstopu v avlo za odhode niso sistematično preverjali.

Brata naj bi načrtovala napad na jedrsko elektrarno
Sicer pa je belgijska policija med obširno akcijo v četrtek in petek v Bruslju aretirala 12 ljudi, a so jih pozneje nekaj izpustili (dve osebi so pridržali v Nemčiji, eno v Franciji). Še vedno ni znano, ali je imel Brahimov brat Khalid El Bakraoui, ki se je razstrelil na podzemni železnici in ubil 20 ljudi, pomočnika. Varnostna kamera je namreč posnela moškega, ki je v rokah nosil veliko torbo, in se je pogovarjal s Khalidom. Časopis Derniere Heure Isti je poročal, da naj bi brata El Bakraoui načrtovala napade na belgijske jedrske elektrarne in da naj bi aretacija Abdeslama pospešila načrte teroristov.

V jedrski elektrarni ubit varnostnik
Dva dni po napadih v Bruslju je bil v jedrski elektrarni v Charleroiju, ki je od prestolnice oddaljena dobrih 50 km, ustreljen varnostnik, poroča bruseljski časopis Derniere Heure. Obenem so mu ukradli tudi prepustnico za vstop v jedrsko elektrarno. Tožilstvo je uradno zanikalo, da je bil umor povezan s terorističnimi napadi in zatrdilo, da je šlo za kriminalno dejanje.


Grška policija že lani odkrila načrt za napad v Bruslju
Atenska televizija Skai je poročala, da je grška policija že januarja 2015 v Atenah odkrila načrte, ki so razkrivali teroristični napad na bruseljsko letališče, in že takrat so bile belgijske oblasti o tem obveščene. Uradnega pojasnila policije za zdaj še ni bilo. Izkazalo se je, da je v grški prestolnici stanovanje najel Abaaoud, vodja napadov v Parizu. Po njegovi smrti je francoska policija njegov DNK poslala grškim oblastem. Tedaj je bil kot del preiskave v drugem stanovanju aretiran 33-letni moški, ki so ga Atene predale Belgiji.

Abdeslam se je zavil v molk
Salah Abdeslam, glavni osumljenec novembrskih terorističnih napadov v Parizu, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi in ki menda ni vedel za načrte napada v Bruslju, se je po prvotnem sodelovanju s tožilstvom zdaj zavil v molk.

Francoski državljan, rojen v Bruslju, kjer je tudi odraščal, je preiskovalcem sicer povedal, da se je novembra lani v Parizu nameraval razstreliti pri stadionu Stade de France, a si je premislil. Odgovoren naj bi bil za logistično načrtovanje napadov v Parizu. "Med pripravami na napade sem najel avtomobile in hotelske sobe," je med zaslišanjem povedal 26-letnik. Kupil je tudi material za izdelavo bomb in sprožilcev. V Parizu se je razstrelil njegov starejši brat Brahim, ki naj bi mu tudi zagotavljal denar.

Salah pa je bil tesno povezan z vodjo napadov Abdelhamidom Abaaoudom, s katerim sta skupaj odraščala v revni bruseljski četrti Molenbeek in ki je bil nekaj dni po napadu ubit v protiteroristični operaciji v pariškem predmestju Saint-Denis. Francoski časnik Le Monde poroča, da je Abdeslam na prvem dvournem zaslišanju za idejnega vodjo pariških napadov imenoval ravno Abaaouda. Belgijsko tožilstvo navedb časnika ni želelo potrditi.

Brahim na seznamu teroristov že pred Parizom
Kot poroča CNN, je bil Brahim na ameriškem seznamu teroristov že pred napadi v Parizu, takoj za njimi pa so na seznam dodali še Khalida. Brata sta bila stara znanca policije in imela dolgo kartoteko zaradi kraj avtomobilov, ropov in streljanja na policiste. Za Khalidom je bil decembra razpisan mednarodni nalog za prijetje, ker je najel stanovanje, ki so ga uporabljali pariški napadalci. Brahim je bil julija lani aretiran v Turčiji v bližini sirske meje. Turške oblasti so ga poslale nazaj na Nizozemsko in o njem ob Nizozemski obvestile tudi Belgijo.

V Bruslju potekajo policijske operacije
Prijetih več osumljencev za napade v Bruslju