Vodja zasedanja G20, nemški zunanji minister Schäuble, naj bi bil zadovoljen s potekom. Foto: Reuters
Vodja zasedanja G20, nemški zunanji minister Schäuble, naj bi bil zadovoljen s potekom. Foto: Reuters
Steve Mnuchin
Ameriški finančni minister Steve Mnuchin poudarja, da dosedanja stališča skupine G20 ne ustrezajo novi trgovinski politiki ZDA. Foto: Reuters

Finančnim ministrom in guvernerjem bank iz 20 svetovnih najmočnejših gospodarstev (G20) se zaradi nasprotovanja ZDA ni uspelo uskladiti glede spodbujanja prostega trga, boja proti protekcionizmu in sankcij za neupoštevanje podnebnih smernic, s čimer so prekinili tradicijo desetletnih prizadevanj na omenjenih področjih.

Gostitelj srečanja, nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, je zasedanje kljub temu označil za uspešno. Predstavniki G20 so v izjavi soglašali, da se bodo vzdržali manipulacij z valutami, da si ne želijo nepoštene konkurence, in izrazili prepričanje, da svetovna trgovina prispeva k rasti gospodarstva in posameznih državnih gospodarstev. "Včasih se mora človek omejiti, tako da od nobenega izmed partnerjev ne zahteva preveč," je iskanje kompromisa povzel Schäuble.

Nova trgovinska politika ZDA
ZDA pod vodstvom Donalda Trumpa predvidevajo protekcionistične ukrepe, kot so kazni za ameriška podjetja, ki imajo svoje obrate na tujem in nasprotujejo ukrepom glede podnebnih sprememb, saj je Trump te označil za potegavščino. "Kar je bilo vključeno v prejšnje izjave, z mojega vidika ni nujno relevantno," je dejal ameriški finančni minister Steven Mnuchin in dodal, da prejšnje izjave zasedanj G20 niso vodilo za sedanjo trgovinsko politiko ZDA.

Medtem ko se je skupina G20 v lanski izjavi izrekla za odprto svetovno gospodarstvo, boj proti protekcionizmu in spodbujanje svetovne trgovine in investicij, med drugim s krepitvijo multilateralnega sistema trgovine, pa so se na letošnjem srečanju v Baden-Badnu dolgo dogovarjali, ali se G20 sploh še zavzema za pravila na podlagi multilateralnih dogovorov (kot je Svetovna trgovinska organizacija) ali pa naj se v prihodnje mednarodno dogovarjanje prenese na bilateralno raven, za kar se zavzema nova ameriška administracija.

V izjavi brez omembe podnebnih sprememb
Glede na pariške podnebne dogovore iz leta 2015 so člani G20 nameravali uvesti finančne sankcije za kršilke podnebnih dogovorov, vendar jim zaradi nasprotovanja ZDA in Savdske Arabije to ni uspelo. Po mnenju okoljevarstvenikov to pomeni novo nazadovanje v podnebnem ukrepanju. "Da izjava G20 ne posveča pozornosti podnebju, je brez dvoma posledica neodgovornega in izoliranega pristopa Trumpove administracije k podnebnim spremembam," je dejal svetovalec pri okoljevarstveni organizaciji Greenpeace Vzhodna Azija Lu Šuo in dodal, da druge države ne bi smele dopustiti, da se to znova zgodi.