Protestniki so odločeni, da se bodo branili pred oblastmi. Foto: Reuters
Protestniki so odločeni, da se bodo branili pred oblastmi. Foto: Reuters
Mursijevi privrženci
Mursijevi privrženci na trgu Raba Al Adavija vztrajajo že več kot en mesec. Foto: Reuters

"Odstranjevanje protestnikov na trgih Raba Al Adavija in Nahda se bo začelo v ponedeljek po zori," je dejal neimenovani vir. Do zdaj sicer o premikih policije in vojske ni še nobenih poročil. Odločitev je bila sprejeta v nedeljo na sestanku notranjega ministra in njegovih svetovalcev.

Odstranitev v več stopnjah
Arabski časnik Al Šark Al Avsat je v soboto, sklicujoč se na predstavnika egiptovskih oblasti, poročal, da nameravajo varnostne sile zasedbo trgov v Kairu končati brez prelivanja krvi. Tako naj bi v prihodnjih dneh najprej zaprli dostop do trgov, na katerih so si Mursijevi privrženci protestno postavili šotore, nato pa bo s solzivcem in vodnimi topovi posredovala policija. Poleg tega nameravajo protestnikom preprečiti dostop do vode in dobavo hrane.

"Pripravljeni smo na vse"
Protestniki so svoj tabor ogradili z vrečami, napolnjenimi s peskom, in velikimi kamni, moški v pričakovanju morebitnega spopada nosijo na glavi čelade, v rokah pa imajo palice. Prodajalci so dejali, da so prodali na tisoče plinskih mask. "Tukaj bomo ostali, pripravljeni smo na vse. Zavarovali smo svoj trg in vse vhode nanj," je dejal eden izmed protestnikov in dodal: "Imamo sporočilo za tiste, ki so izvedli državni udar - Egipčani želijo nadaljevati revolucijo, zato bodo vztrajali na trgih." Vodje Muslimanske bratovščine so v nedeljo pozvali k novim protestom.

Državni udar?
Privrženci odstavljenega predsednika že več kot mesec dni s protesti zahtevajo, da vojska vrne oblast Mursiju, ki ga imajo zaprtega na neznanem kraju. Poudarjajo, da je vojska izvedla državni udar, ko je 3. julija odstavila demokratično izvoljenega predsednika.

Muslimanska bratovščina, katere član je tudi Mursi, je posvarila začasno vlado pred novim prelivanjem krvi. V nasilnih protestih po njegovi odstavitvi je umrlo že več kot 250 ljudi, večinoma podpornikov nekdanjega predsednika.

Pozivi k pogovorom
Številni poznavalci svarijo, da je spopad med stranema neizbežen. Tudi zato je egiptovska vrhovna verska institucija, univerza Al Azhar v Kairu, povabila na pogovore predstavnike obeh strani, da bi našli pot do sprave in preučili "kompromisno formulo". Muslimanska bratovščina in Stranka pravičnosti sta sporočili, "da sta pripravljeni na kakršen koli dialog s prehodno vlado". A to bo težko, saj je pred dnevi začasni egiptovski predsednik Adli Mansur prav Muslimansko bratovščino označil za glavnega krivca propadlega mednarodnega posredovanja tujih diplomatov.