Slovenski zunanji minister je radovednežem ob dnevu odprtih vrat predstavil delovanje ministrstva in njegove prioritete. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski zunanji minister je radovednežem ob dnevu odprtih vrat predstavil delovanje ministrstva in njegove prioritete. Foto: MMC RTV SLO
Žbogar v Vatikanu
Kaj vse dela ministrstvo?

Zbrane - resnici na ljubo je bilo v prostoru največ novinarjev, povprečnih Slovencev pa delovanje in notranjost ministrstva, ki skrbi za predstavljanje Slovenije v tujini in hkrati pomaga tudi slovenskim državljanom v tujini, očitno ne zanima preveč -, je nagovoril minister Samuel Žbogar. Najprej je predstavil prednostne naloge slovenske zunanje politike, s katerimi se ukvarjajo štirje direktorati - za evropske zadeve in politično bilateralo, za načrtovanje politik in politično multilateralo, za mednarodno pravo in zaščito interesov in pred kratkim oblikovan direktorat za gospodarsko diplomacijo.

Minister Žbogar se je v Vatikanu s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami Dominiquejem Mambertijem pogovarjal o dvostranskih odnosih med državama - te sta označila za dobre - ter sogovornika seznanil z reševanjem vprašanj s Hrvaško. Sogovornika sta si mnenja izmenjala še o preostalih perečih temah mednaorodnih odnosov. Žbogar se je srečal še s perfektom kongregacije za redovnike, slovenskim kardinalom Francem Rodetom.

Hrvaška, Zahodni Balkan, vzhodna Evropa, nova tržišča
Žbogar se seveda ni mogel izogniti slovensko-hrvaškemu vprašanju, ki mu je tudi sam v šestmesečnem ministrovanju moral posvetiti največ pozornosti. Dejal je, da se prav zaradi te težave nekoliko zanemarja odnose z drugimi sosedskimi državami, ki so dobri, spomnil pa je tudi na Zahodni Balkan, za katerega na ministrstvu pripravljajo posebno strategijo, in države vzhodne Evrope, ki so za Slovenijo gospodarsko pomembne. Slovenija pa se ozira tudi k novim tržiščem, saj v gospodarski krizi vse države iščejo nove priložnosti. Ob tem je Žbogar omenil predvsem arabske države, kjer "sta nafta in denar".

V prvem videoposnetku si oglejte Žbogarjev govor o prioritetah slovenske zunanje politike, v drugem pa njegov odgovor o namenu njegovega obiska v Vatikanu.

Trenutno v ospredju Svet Evrope
Žbogar je še spomnil, da je Slovenija pred kratkim prevzela predsedovanje Sveta Evrope, organizacije, ki se ukvarja predvsem z zaščito človekovih pravic, pogoj za vstop pa je vsaj moratorij ali prepoved izvajanja smrtne kazni. Izmed evropskih držav članica te organizacije ni le Belorusija, zato si bo Slovenija prizadevala tudi za njen čimprejšnji vstop v Svet Evrope.

Na kratko se je minister ozrl tudi v prihodnost in predstavil svoj pogled na diplomacijo. Dejal je, da si želi, da bi bila slovenska diplomacija inovativna, v smislu iskanja načinov, s katerimi bi bila najkoristnejša za državo, in moderna, s sodobno spletno stranjo, in tudi "zelena".

V Vatikanu beseda tudi o Hrvaški
Na vprašanje RTV Slovenija, ali se bo tudi popoldne na obisku v Vatikanu pogovarjal o slovensko-hrvaških odnosih, je Žbogar dejal, da gre za prvi, tj. predstavitveni obisk, ki ga je pred tem opravil v vseh sosedskih državah, saj je tudi Vatikan na neki način naša soseda. V tem okviru se bo s sogovorniki pogovarjal o vseh temah. "Verjetno se bo težko izogniti tudi slovensko-hrvaškim odnosom, saj je to tema, ki je zdaj v mednarodni skupnosti, oziroma v Evropi, da ne pretiravam, prisotna. Zato verjamem, da bo tudi v Vatikanu prisotno zanimanje za slovensko stališče." Dejal pa je, da ni namen njegovega obiska, da bi Vatikan kakor koli pomagal pri reševanju tega vprašanja.

Na ministrstvu zaposlenih več kot 700 ljudi
Še o samem ministrstvu, ki si ga je bilo mogoče na dnevu odprtih vrat tudi ogledati: sestavljajo ga tri stavbe, med njimi tudi Mladika in Licej, v katerem ima pisarno tudi minister in v kjer sprejema vse delegacije. Na ministrstvu je skupno zaposlenih več kot 700 ljudi, med predsedovanjem Slovenije Evropski uniji so začasno zaposlili še dodatnih sto ljudi.

Brina Tomovič in Anja Pavlič

Žbogar v Vatikanu
Kaj vse dela ministrstvo?