Lenin je umrl 21. januarja leta 1924. Foto: EPA
Lenin je umrl 21. januarja leta 1924. Foto: EPA

Kampanjo za zaprtje Leninovega mavzoleja in normalen pokop je organizirala vladajoča stranka Enotna Rusija, ki jo vodi premier Vladimir Putin. Svoj glas lahko uporabniki oddajo na spletni strani www.goodbyelenin.ru, kjer je trenutno dve tretjini glasov naklonjenih normalnemu pokopu.

Za zdaj še ni jasno, ali ima ta predlog tudi podporo Putina, ki je lani pozval, naj se ne hiti z umikanjem Leninovega trupla iz mavzoleja, vseeno pa je zatrdil, da bodo o tem odločali prebivalci.

"Lenin je zelo kontroverzna politična osebnost in njegova prisotnost v nekropoli v središču naše države je zelo neumna," je dejal poslanec Enotne Rusije Vladimir Medinski in pojasnil, da je v mavzoleju ostalo le še deset odstotkov pravega Leninovega trupla, medtem ko so preostalo nadomestki.

O pokopu Lenina se je v zadnjih 20 letih že večkrat govorilo in javnomnenjske raziskave v zadnjih letih so pokazale, da je večina Rusov naklonjenih zaprtju mavzoleja, pred katerim so se v časih Sovjetske zveze valile dolge vrste obiskovalcev, danes pa ga obišče le še peščica Rusov. Ohranjanje Leninovih balzamiranih ostankov je povezano tudi z veliko dela in stroški.