Še na nobena vodilna kandidata niso volivci gledali tako negativno kot na Hillary Clinton in Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Še na nobena vodilna kandidata niso volivci gledali tako negativno kot na Hillary Clinton in Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Kdo bo slavil 8. novembra? Foto: Reuters
Bernie Sanders je še vedno tisti, na katerega gledajo najbolj pozitivno in ki na svoja zborovanja privabi največje množice. Foto: Reuters
Očitno bo o zmagovalcu volitev 2016 odločilo to, kdo bo manj osovražen. Foto: Reuters

Kot kaže zadnja anketa Washington Posta in ABC-ja, tako Hillary Clinton kot Donalda Trumpa 57 odstotkov vprašanih registriranih volivcev ocenjuje negativno, kandidata pa sta praktično popolnoma izenačena. Še nikdar v zgodovini omenjene ankete niso volivci na vodilna kandidata gledali tako strogo kot na Clintonovo in Trumpa.

Skoraj 6 od 10 registriranih volivcev pravi, da ima negativno mnenje o obeh kandidatih, pri čemer se je mnenje o Trumpu pri volivcih v zadnji anketi za malenkost izboljšalo.

Smo v sklepni fazi preliminarnih volitev in obe stranki se običajno do junija že poenotita glede svojega kandidata. Letos enotnosti ni zaznati ne med demokrati ne med republikanci. Čeprav je Trump z umikom Teda Cruza in Johna Kasicha iz tekme v začetku maja že de facto postal republikanski kandidat, pa tega stranka še kar ne more sprejeti, saj si v njej niso enotni, ali Trump res predstavlja temeljne vrednote stranke. Tako je še vedno odprta tudi možnost, da republikanci na konvenciji 18. julija predlagajo povsem novega kandidata, s tem pa tvegajo jezo Trumpovih volivcev.

Obetajo se ostre volitve
Anketa že nakazuje, da bodo novembrske volitve nedvomno ostre in negativne. Na tej točki sta Clintonova in Trump praktično izenačena, pri čemer se k Trumpu nagiba 46 odstotkov registriranih volivcev, h Clintonovi pa 44. Trump je od marca proti Clintonovi pridobil kar 11 odstotkov, čeprav med vsemi vprašanimi odraslimi Clintonova še vedno vodi s 6 odstotki (48:42), a je tudi v tem segmentu od marca izgubila kar 18 odstotkov.

Clintonovo v primerjavi s Trumpom ocenjujejo pozitivneje v vrsti vprašanj in tem, menijo pa tudi, da ima več izkušenj, značaja in osebnosti za predsedniško mesto. Večina vprašanih na Trumpa gleda kot na nekvalificiranega, vseeno pa je zelo močen kot "proticlintonovski" kandidat, ki bi v volilnem letu avtsajderjev lahko prinesel spremembe v Washington.

In nihče ni večji avtsajder kot vermontski senator Bernie Sanders, ki predstavlja nepričakovano močno konkurenco Clintonovi. Čeprav je praktično pravzaprav nemogoče, da bi jo do konca ujel po številu delegatskih glasov, pa ima za seboj vrsto odmevnih zmag in goreče podpornike, poleg tega pa ga volivci ocenjujejo daleč najbolj pozitivno od vseh treh kandidatov (49 odstotkov proti 41), njegova priljubljenost pa še raste. Vprašani volivci pozitivno ocenjujejo tudi aktualnega predsednika Baracka Obamo.

Nenehno podcenjevanje Trumpa
Robert Reich, prekaljeni politični komentator, profesor in avtor, ki je deloval v treh predsedniških demokratskih administracijah (vključno s Clintonovo), meni, da so rezultati zadnje ankete precej zgovorni.

"Ankete tako zgodaj pred volitvami nam ne povedo kaj dosti. A v tem primeru porajajo vprašanja. Odkar si je pred dvema tednoma zagotovil republikansko nominacijo, je Trump predmet izrazito negativnega medijskega poročanja - zaradi obravnave žensk, nagnjenosti k laganju, bizarnih političnih predlogov. In to po več mesecih poročanja, kako fanatičen je, kakšen megaloman, kako narcisoiden, lažniv in ksenofoben, kako noče obsoditi nasilja na svojih zborovanjih in kako se noče distancirati od belih supremacistov. Kako je lahko torej Trump izenačen s Hillary?" se sprašuje Reich, ki ne skriva, da navija za Sandersa.

"Izenačen je, ker Američane, ki se počutijo nemočne in izdane, privlači avtoritarni ustrahovalec - pravi moški, ki bo sprašil riti. In nekdanji resničnostni zvezdnik, ki je tekmovalcem vsako epizodo bevsknil "Odpuščen si!", se zdi dovolj oster in pripravljen na konfrontacije, da bi se lahko lotil mogočnih posebnih interesov," analizira nekdanji sekretar za delo v Clintonovi administraciji.

"Po isti računici je vsak kandidat, ki se zdi del političnega establišmenta, v hudo neugodnem položaju, in to je največja ovira Hillary Clinton. Trump je izpopolnil umetnost 'antipolitike' v času, ko javnost prezira politiko. To je tudi razlog, zakaj toliko strokovnjakov klasične politike nenehno podcenjuje njegove možnosti. In zakaj je Trump zaradi svoje demagogije, s katero piha na dušo predsodkom in strahovom Američanov, ki se počutijo odrinjeni na rob, najnevarnejši nominiranec katerekoli politične stranke v ameriški zgodovini".