Sanders kaj dosti realnih možnosti ob taki matematiki nima. Foto: Reuters
Sanders kaj dosti realnih možnosti ob taki matematiki nima. Foto: Reuters
Hillary Clinton svoje napade počasi že usmerja v Donalda Trumpa, ki ga bo republikanska stranka, kot kaže, morala nominirati za svojega kandidata, čeprav jim gre to hudo v nos. Foto: Reuters
Sandersu je uspelo nemogoče - zanimiral je mlade volivce. Foto: Reuters
Hillary Clinton si je prednost nabrala tudi s svojo premočjo med manjšinami. Foto: Reuters
Sanders na svoja zborovanja privablja nepregledne množice ljudi. Foto: Reuters

obtožil, da skuša nagniti konvencijo Hillary Clinton v prid, češ da je napolnila odbore s podporniki Clintonove.

V pismu predsednici DNC-ja Sanders izpostavlja, da je od 45 imen, ki jih je predložil odborom DNC-ja, Wasserman Schultzeva potrdila zgolj tri. "Menim, da mora sestava odborov odražati relativno podporo, ki sta jo prejeli obe kampanji," je zapisal Sanders. "Zato sem bil tako razočaran, ko sem izvedel, da ste od 45 ljudi, ki jih je predložila naša kampanja na vašo prošnjo, izbrali zgolj tri za tri obstoječe odbore. Za nameček pa niste potrdili niti enega od naših predlogov za ključni DNC-jev odbor za pravila."

Sanders pravi, da če se spor glede imenovanj članov odborov za konvencijo ne reši, je pripravljen na radikalnejše ukrepe. "Upam, da lahko to hitro in pravično razrešimo," je zapisal. "Če je postopek postavljen tako, da proizvede krivičen, enostranski rezultat, smo pripravljeni mobilizirati svoje delegate, da bi izsilili toliko glasov, kot je potrebnih za izboljšavo platforme in pravil konvencije."

Čeprav so vsi upi, da bi 74-letni senator iz Vermonta po številu delegatov prehitel Clintonovo, že splahneli, pa Sanders ne namerava odstopiti, kot so to na republikanski strani storili že vsi izzivalci Donalda Trumpa. Kljub Sandersovi zmagi na zadnjih preliminarnih volitvah v Indiani Clintonova z 2.202 delegati premočno vodi, Sanders pa jih ima 1.400. Za pridobitev nominacije je potrebnih 2.383 glasov.

Matematika Sandersu ni naklonjena, predvsem zato, ker mu niso naklonjeni t. i. superdelegati (nezavezani delegati, ki glasujejo ne glede na rezultat volitev v svoji zvezni državi in so se izrekli za Clintonovo še pred začetkom prvih strankarskih volitev) - brez njih bi bilo razmerje videti precej manj usodno (1.682 delegatov za Clintonovo in 1.361 za Sandersa).

Clintonova vztrajala še mesec dlje
Temu prištejte še dejstvo, da številne zvezne države izvajajo t. i. zaprte preliminarne volitve, kar pomeni, da lahko na njih glasujejo samo registrirani demokrati, Sandersova največja volilna baza pa so neodvisni volivci, ki sicer po zadnjih podatkih predstavljajo večino ameriškega volilnega telesa. In medtem ko Hillary poziva, naj Sanders že odstopi in tako prepreči nadaljnji razkol v stranki, nekdanja prva dama ZDA pozablja, da je v internem boju z Barackom Obamo leta 2008 sama vztrajala v že izgubljeni bitki vse do začetka junija (!).

Očitno pa razklane demokratske stranke ni več moč preprečiti - Sandersovi volivci - pretežno mladi, ki jim je senator, ki se izreka za demokratičnega socialista in je odločno proti velikim korporacijam, dal veliko upanja v novo, pravičnejšo Ameriko, se že zdaj čutijo opeharjene. Številni celo pravijo, da jih v primeru nominacije Clintonove na novembrske volitve ne bo, pred njenimi zborovanji v zadnjih dneh redno potekajo protestni shodi v podporo Sandersu, na Twitterju pa je bila ta teden izjemno priljubljena oznaka #DropOutHillary ("Odstopi, Hillary").

Sandersove možnosti kot neodvisni kandidat
Goreči Sandersovi privrženci ga ob tem vse glasneje pozivajo, naj kandidira kot neodvisni kandidat - podobno, kot je to v letih 1996, 2000 (takrat kot kandidat Zelenih), 2004 in 2008 storil Ralph Nader - a z bore malo uspeha. Danes 82-letni aktivist in predavatelj je leta 2008 zbral 0,56 odstotka, sicer pa je bil daleč najuspešnejši kandidat t. i. tretje stranke (če ne štejemo Theodorja Roosevelta, ki je leta 1912 zmagal kot progresivec) poslovnež Ross Perot, ki je na volitvah leta 1992 zbral 19 odstotkov glasov.

Sanders bi prav gotovo osvojil precej precej več glasov in bi morda celo resno zagrozil Clintonovi in Trumpu, kar kažejo tudi ankete. Zlasti Trumpa bi povsem povozil, ankete pa kažejo, da bi premagal tudi Clintonovo.

A, kot vse v zapletenih ameriških pravilih glede volilnega procesa, tudi ta opcija za Sandersa ni ravno enostavna. Če bi hotel kandidirati kot neodvisni, bi moral namreč zbrati dovolj podpisov in se registrirati kot neodvisni kandidat, za kar pa se rok izteka (če bi hotel priti na glasovnico v Teksasu, bi se denimo moral registrirati kot neodvisni kandidat najkasneje do danes, preostale države imajo ta rok zamaknjen do junija).

Povedano drugače: preračunljivost tu tako rekoč ni mogoča. Če namerava Sanders svoj boj za demokratsko nominacijo potegniti do julijske konvencije, bo takrat zanj edina možnost ne prav verjetna nominacija demokratske stranke. Za vlogo kandidature neodvisnega kandidata bo takrat že prepozno.