Bernie Sanders med nagovorom medijev po srečanju z Barackom Obamo. Zadaj je njegova žena Jane O'Meara. Foto: Reuters
Bernie Sanders med nagovorom medijev po srečanju z Barackom Obamo. Zadaj je njegova žena Jane O'Meara. Foto: Reuters
Bernie Sanders
Bernie Sanders in Barack Obama sta v sproščenem klepetu odšla v Ovalno pisarno Bele hiše, kjer sta nadaljevala pogovor. Foto: Reuters
Barack Obama
Obama je v četrtek uradno podprl Hillary Clinton, svojo nekdanjo tekmico v demokratski stranki, za predsednico ZDA. Foto: Reuters

Potem ko si je Clintonova skoraj že zagotovila dovolj delegatskih glasov za demokratsko predsedniško nominacijo, demokratska stranka pritiska na Sandersa, naj se umakne iz tekme in podpre Clintonovo.

Bernie ostaja v igri vsaj še teden dni
A senator iz Vermonta za zdaj pravi, da bo sodeloval (vsaj) še na zadnjih strankarskih volitvah, ki bodo 14. junija v Washingtonu in tako častno končal svojo kampanjo, ki je navdušila na milijone mladih volivcev. Predtem je sicer dejal, da se bo bojeval do konca, to je do julijske demokratske konvencije, ko bo tudi uradno potrjen demokratski kandidat za predsednika ZDA.

Zahvala Obami in Bidnu za nepristranskost
Sanders se je sicer v četrtek zahvalil Obami in podpredsedniku ZDA Josephu Bidnu, da sta bila nepristranska v demokratski predsedniški tekmi. V kratkem nagovoru novinarjem, po katerem ni odgovarjal na vprašanja, je zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da republikanski predsedniški kandidat Donald Trump novembra ne bo zmagal na volitvah.

Ne more verjeti, da imajo republikanci Trumpa
Naštel je vprašanja, ki jih poudarja v času kampanje, to je boj za splošno zdravstvo, brezplačno šolstvo in zmanjšanje razlik v dohodkih ter vpliva bogatašev in Wall Streeta na ameriško politiko. Vse te teme bo nesel s seboj na strankarsko konvencijo konec julija v Philadelphii. "Ne morem verjeti, da ima republikanska stranka v letu 2016 kandidata, ki je nestrpnost in diskriminacijo postavil za temelj svoje kampanje. Prepričan sem, da Američani ne bodo volili ali prenašali kandidata, ki žali Mehičane, Latinskoameričane, muslimane, temnopolte in ženske. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da Trump ne bo postal predsednik ZDA," je zagotovil Sanders.

Sanders čestital Clintonovi za "močno kampanjo"
Sanders je razkril, da je Clintonovi že v torek čestital za "močno kampanjo" in da se veseli njunega srečanja v bližnji prihodnosti ter pogovora o tem, kako bosta skupaj premagala Trumpa in ustvarila vlado, ki bo zastopala vse Američane, ne le enega odstotka. Iz Sandersovih besed je razvidno, da se zaveda, da ne more več zmagati in dobiti nominacije, vendar želi kampanjo pripeljati do konca, če ne zaradi drugega zaradi spoštovanja do svojih navdušenih podpornikov. Še bolj pa zaradi tega, da Clintonovo, ki jo je med kampanjo obtoževal, da je v žepu Wall Streeta, prisili, da sprejme velik del njegove politične platforme. Predsednik Obama o pogovoru s Sandersom ne bo javno govoril, je pa predtem Obama v sredo dejal, da upa, da bodo demokrati v prihajajočih tednih premostili razlike in se poenotili pred odločilnim spopadom za Belo hišo.

Obama: Sem s Hillary. Komaj čakam, da začneva kampanjo.
Medtem pa so iz tabora Clintonove javnosti posredovali videoposnetek, v katerem Obama tudi uradno izraža popolno podporo Clintonovi v boju za predsednico ZDA. "Ne vem, ali je bil kdaj kakšen kandidat, ki bi bil primernejši za to mesto od Hillary. Sem z njo in komaj čakam, da se kampanja začne," je dejal Obama. Skupno kampanjo bosta začela prihodnji teden v Green Bayju v Wisconsinu. Podpora aktualnega predsednika je velika spodbuda za Clintonovo, ki je leta 2008 izgubila demokratsko tekmo za nominacijo prav proti Obami, a nato bila v njegovem prvem mandatu ministrica za zunanje zadeve.

Trump na Twitterju: Obama podprl "pokvarjeno" Hillary
Republikanski predsedniški kandidat Trump se je na novico o podpori odzval po Twitterju, kjer je sporočil, da je Obama ravnokar podprl pokvarjeno Hillary, ker si želi svojega tretjega mandata. Tega si, po Trumpovem prepričanju, ne želi nihče drug. A v taboru Clintonove Trumpu niso ostali dolžni, saj so mu na Twitterju zabrusili, naj "zbriše svoj račun". Obeta se torej morda najbolj "umazana" tekma v zgodovini za 45. predsednika ZDA.