Trump je vsako priložnost za govorjenje (za vsak odgovor na vprašanje sta imela na voljo 2 minuti) izkoristil za napad na Clintonovo, ki ji je očital neučinkovitost. Foto: EPA
Trump je vsako priložnost za govorjenje (za vsak odgovor na vprašanje sta imela na voljo 2 minuti) izkoristil za napad na Clintonovo, ki ji je očital neučinkovitost. Foto: EPA
Trump, Clinton
Kandidata stojita vsak na svojem bregu glede vseh ključnih notranje- in zunanjepolitičnih vprašanj. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je v vsakem svojem odzivu Clintonovo ostro napadel. Očital ji je nesposobnost in propadlo zunanjo politiko, ko je bila državna sekretarka. Foto: EPA
Debata.
Vodja Trumpove kampanje je prizor, ko Trump od zadaj gleda Hillary Clinton, označila kot "jasen znak zmage." Foto: Reuters
Soočenje
Potem ko se na začetku nista rokovala, sta si na koncu le segla v roke. Foto: Reuters
Soočenje
Pozdrav morebitne prve dame Melanie Trump in morebitnega prvega moža Billa Clintona. Foto: Reuters
Bill Clinton
Hiilary Clinton je v veliko podporo in pomoč njen mož, nekdanji predsednik Bill Clinton, zaradi njegovih spolnih škandalov pa je bila deležna tudi ostrih besed. Foto: Reuters
Soočenje
Pred soočenjem je Trump organiziral novinarsko konferenco, na kateri so sodelovale Paula Jones, Juanita Broaddrick, Kathleen Willey in Kathy Shelton. Foto: Reuters
Klemen Jaklič o ameriški predsedniški debati
Obračun predsedniških kandidatov v ZDA

Drugo soočenje ameriških predsedniških kandidatov so komentatorji označili kot eno najbolj zlobnih in ostrih ter brezkompromisnih soočenj v zgodovini. Že začetek je nakazal, da bo soočenje napeto, saj se kandidata nista rokovala.

Prva žgoča tema debate, ki je potekala na univerzi v St. Louisu, so bili Trumpovi seksistični komentarji, ki so pretekli teden močno zamajali njegovo kampanjo. Kot je dejala Clintonova, Trumpove opazke o ženskah jasno kažejo, da ni primeren za Belo hišo. Na njene ostre očitke je večkrat uporno ponovil, da je šlo za pogovor v slačilnici in da na to ni ponosen. "Nisem ponosen na te besede. Opravičil sem se svoji družini. Opravičil sem se Američanom. Prav gotovo nisem ponosen nanje, toda to je bil pogovor v slačilnici."

Takoj v isti sapi pa je uperil prst v Billa Clintona. "Če pogledate Billa Clintona, je bil veliko hujši ...in njegova so bila dejanja. Do žensk je bil žaljiv. Hillary Clinton je te iste ženske maščevalno napadla. Štiri med njimi so danes tukaj." Clintonova se na opazke o možu ni odzvala.

Presenetljiva tiskovna konferenca
Še pred soočenjem pa je Trump javnost in medije presenetil s tiskovno konferenco, na katero je povabil tri ženske, Paulo Jones, Juanito Broaddrick in Kathleen Willey, ki so bile vpletene v spolne škandale z Billom Clintonom, ter Kathy Shelton, ki jo je kot 12-letnico posilil moški, ki ga je potem Clintonova kot odvetnica po službeni dolžnosti branila in mu izposlovala nizko kazen.

Trump je Clintonovi znova očital tudi nepravilno uporabo zasebne elektronske pošte. Kot je dejal, bi v primeru svoje zmage imenoval posebnega tožilca, Clintonova pa bi končala v zaporu.

Trump se je v zadnjem tednu znašel pod udarom ostrih kritik tudi zaradi neplačevanja davkov, s čimer ga je izzval tudi Anderson Cooper, ki je skupaj z Martho Raddatz vodil soočenje. Kot je Trump priznal, je 916-milijonsko izgubo "absolutno res" izkoristil za izognitev plačilu zveznih davkov, takoj v istem hipu pa znova napadel Clintonovo, da bi takšne primere lahko pomagala preprečiti, pa tega ni storila. "Neplačilo davkov bi lahko spremenila že pred leti, ampak tega ni storila, ker je to možnost izkoristila tudi kopica njenih prijateljev, ki ji je potem finančno pomagala."

Na vprašanje, kakšna bo njuna davčna politika, je Trump odgovoril, da bo znižal davke za podjetja, in sicer s 35 odstotkov na 15 odstotkov, ker je to zelo pomembno za njihovo konkurenčnost, in izrazil prepričanje, da bo Clintonova v primeru izvolitve davke dvignila, kar bo po njegovem mnenju "pomenilo katastrofo za državo". Clintonova mu ni ostala dolžna. "Donald živi v vzporednem svetu. Njegov načrt je znižati davke za najbogatejše, ker Donald Trump skrbi samo zase." Sama je zatrdila, da se davki za Američane, ki zaslužijo do 250.000 dolarjev letno, teh je po njenih besedah največ, ne bodo spremenili.

Minutaža debate: Trump je govoril 40 minut in 10 sekund, Clintonova pa 39 minut in 0,5 sekunde.

Trump o Siriji drugačnega mnenja kot Pence
Na vprašanje, kako se bosta spopadla z vojno v Siriji, je Trump (dokaj presenetljivo) jasno izrazil nestrinjanje s stališčem svojega podpredsedniškega kandidata Mika Pencea. Ta je mnenja, da bi lahko ZDA v Siriji napadle tudi vojaške točke režimskih sil sirskega predsednika Bašarja Al Asada, čemur Trump ostro nasprotuje. Kot je dejal, se sirske sile skupaj z Rusijo bojujejo proti t. i. Islamski državi, kar je po njegovem mnenju ključen boj v tem hipu. Kljub temu je Pence po koncu debate tvitnil, da Trumpu čestita. "Čestitke za veliko zmago v debati. Ponosen, da sem lahko ob tebi."

Rekorden dan na Twitterju
Današnje soočenje je bilo najbolj tvitano soočenje doslej, uporabniki so med debato objavili kar 17 milijonov povezanih tvitov. Skupno je bilo danes v povezavi s kampanjo objavljenih skoraj 30 milijonov tvitov, s čimer je to rekordni dan v celotni kampanji.

Trije najbolj tvitani trenutki soočenja (vir: BBC):
1. Trumpovo nasprotovanje politiki lastnega podpredsedniškega kandidata Mika Pencea glede Sirije
2. Besede Trumpa, da je džentelmen in prepusti najprej besedo Clintonovi
3. Trumpove besede, da bi Clintonova, če bi bila del njegove administracije, spravil v zapor zaradi uporabe zasebne elektronske pošte.

Clintonova proti uporabi kopenskih sil v Siriji
Clintonova je glede razmer v Siriji dejala, da je položaj katastrofalen in da bo treba več delati z zavezniki na kopnem. Zelo ostre besede je izrekla proti Rusiji, ki ji je očitala, da se je odločila, da bo prisotna v Siriji. Kot je poudarila, se bo zavzela za preiskavo morebitnih vojnih zločinov ruskih in sirskih režimski sil in jih bo po potrebi tudi pravno preganjala. Glede vloge ameriških vojaških sil je izrazila nasprotovanje uporabi kopenskih sil. "Mislim, da to ni pravilna strategija." Po njenem mnenju se za dobro prakso kaže sodelovanje specialnih enot pri urjenju. "Za tarčo bi izbrala Bagdadija, to bi pomagalo. Kljub pomislekom bi razmislila tudi o oborožitvi Kurdov, ki igrajo zelo pomembno vlogo v tem boju."

Na vprašanje, ali bosta predana predsednika, je Trump dejal, da bo predsednik, ki bo prinesel nazaj delovna mesta, hkrati pa je očital Clintonovi, da je izobraževalni sistem katastrofa in da se z njeno izvolitvijo ne bo nič spremenilo. "Poskrbela bom, da se bo vsak počutil doma," je na to odvrnila Clintonova. Na očitke, da je pred časom užalila Trumpove privržence s tem, ko jih je označila "gnusne oz. strašljive", se je znova opravičila in poudarila, da je kritična predvsem do Trumpa in njegovega načina vodenja kampanje, do njegovih brutalnih besed in komentarjev. Trump je na to odvrnil, da je "ta država razdeljena. In verjemite, njeno srce je polno sovraštva. Ta država ne more prenesti še štirih let Obame, in z njo bomo dobili ravno to."

Glede energetske politike je Clintonova poudarila, da so ZDA sicer prvič energetsko popolnoma neodvisne, vendar pa ostajajo odvisne od drugih, predvsem Bližnjega vzhoda, glede cenovne politike energentov. Trump ji je očital, da želi uničiti domačo energetsko industrijo.

V uri in pol so se zvrstila še vprašanja prisotnih v dvorani in s spletnih omrežij in Trump je nasprotnici očital, da je zdravstvena politika v državi katastrofalna, prav tako davčna in gospodarska, in da bi z njeno izvolitvijo stanje v državi ostalo še naprej brezizhodno.

Trump spoštuje Hillaryjino vztrajnost, ona njegove otroke
Burno soočenje se je sklenilo z zelo "spravljivim" vprašanjem, in sicer: kaj drug pri drugem spoštujeta? Clintonova je odgovorila, da so to Trumpovi otroci, Trump pa njena vztrajnost. "Spoštujem njegove otroke, njegovi otroci so zelo sposobni in predani in to pove veliko o njem. To je nekaj, kar mi je kot mami in babici zelo pomembno. Ta tekma je delno postala tako napeta, ker je veliko na kocki. Ta mandat bo zelo pomemben, ker bo treba sprejeti zelo pomembno odločitve, tako glede notranjih kot zunanjih zadev," je dejala Clintonova.

"Spoštujem, da je borka, da se ne preda in vztraja, kar je zelo pomembno," pa so bile kratke in jedrnate besede Trumpa o svoji nasprotnici.

Trump se je odrezal bolje od pričakovanj
CNN-ova anketa takoj po koncu soočenja je razkrila, da 57 odstotkov udeležencev zmago na soočenju pripisuje Clintonovi, 37 odstotkov pa Trumpu, je pa kar 63 odstotkov anketiranih menilo, da se je Trump odrezal bolje, kot so pričakovali.

Klemen Jaklič o ameriški predsedniški debati
Obračun predsedniških kandidatov v ZDA