Putin in Clintonova v za odtenek malce toplejših odnosih leta 2012, ko je bila ona državna sekretarka ZDA. Foto: Reuters
Putin in Clintonova v za odtenek malce toplejših odnosih leta 2012, ko je bila ona državna sekretarka ZDA. Foto: Reuters
Dopisovanje demokratov je med drugim razkrilo spodkopavanje Sandersove kampanje in njihovo proučevanje republikancev. Foto: Reuters
Eden izmed Hillaryjinih podpornikov na nedavni demokratski konvenciji z napisom, ki nakazuje na domnevno vez med Trumpom in Putinom - v korist Rusiji. Foto: Reuters
Vdor v strežnike DNC-ja je škodil tudi Clintonovi. Podpora ji je še malce padla. Foto: Reuters
Hillary Clinton Putina obtožuje vmešavanja v ameriške volitve. Foto: Reuters
Trump meni, da so dobri odnosi z Rusijo za ZDA lahko samo pozitivni. Foto: Reuters

Potem ko je Trump sarkastično pozval Rusijo, ali lahko najde še 30.000 pogrešanih elektronskih sporočil, zdaj Hillary Clinton in vodstvo demokratske stranke za vdor odkrito krivita Ruse, Putina pa obtožujejo vmešavanja v ameriške volitve.

Clintonova je v pogovoru za Fox News - njen prvi intervju po osvojitvi nominacije - za vdor v strežnike odbora stranke (DNC) znova obtožila ruske obveščevalne službe, svojega republikanskega tekmeca Donalda Trumpa pa obtožila, da podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina.

"Vemo, da so ruske obveščevalne službe vdrle v DNC," je bila odločna Clintonova v svojem prvem intervjuju za konservativno novičarsko mrežo v več kot petih letih. "Vemo, da so uredile, da se objavi veliko tistih elektronskih pisem, in vemo, da je Donald Trump izkazal zelo skrb vzbujajočo voljnost, da podpre Putina."

Ko so jo pri Foxu vprašali, ali meni, da je Putinova želja, da na volitvah zmaga Trump, je Clintonova odgovorila, da ne bo potegnila tega sklepa, da pa vse skupaj načenja resna vprašanja o ruskem vpletanju v ameriške volitve in ameriško demokracijo. "ZDA tega ne bi dopuščale pri nobeni državi, še posebej ne taki, ki velja za njeno nasprotnico. In da Trump to še spodbuja, ob tem pa hvali Putina, čeprav se zdi, da skuša namerno vplivati na ameriške volitve, mislim, da načenja resna vprašanja o državni varnosti," meni Clintonova. Njen tabor je podobne očitke izrekel že prejšnji teden, a priznal, da konkretnih dokazov za svoje trditve nima.

Vdor je močno zatresel DNC, razkril predvsem spodkopavanje kampanje Bernieja Sandersa in nazadnje privedel tudi do odstopa predsednice DNC-ja Debbie Wasserman Schultz, a kakšnih večjih posledic vdor (za zdaj) ni imel, Sanders pa je tudi s podporo Clintonovi svoj politični zagon izgubil. Neznani storilec je imel med vdorom približno pet dni dostop do programa analitičnih podatkov DNC-ja, ki ga je uporabljala kampanja Clintonove za izvajanje analize volivcev, in se dokopal tudi do demokratskih preiskav republikancev, vključno s Trumpom. Interno pošto demokratov je sredi julija objavila spletna stran Wikileaks.

"Šaljivi" poziv vzet preresno?
Vdor preiskuje FBI, viri pri Zveznem preiskovalnem uradu pa so vse bolj prepričani, da za vdorom stojijo ruski obveščevalni viri. "Videti je, da je napad na strežnike prišel iz skupine, znane kot Fancy Bear, ki je povezana z G.R.U., rusko vojaško obveščevalno službo," navedbe uradnega vira, blizu preiskavi, povzema New York Times.

V sredo je Trump Rusijo pozval, naj najde 30.000 "pogrešanih e-sporočil" z zasebnega strežnika, ki ga je uporabljala Clintonova kot državna sekretarka. Pozneje je dejal, da je bil sarkastičen, in zavrnil vse povezave z Rusijo in Putinom. "Da bi skušali speljati pozornost z grozote in neumnosti katastrofe z Wikileaksom, demokrati zdaj pravijo, da je morda na delu Rusija, ki sodeluje s Trumpom. Noro!" je prejšnji teden tvitnil newyorški nepremičninski mogotec, ki ima po zadnjih anketah malenkost prednosti pred Clintonovo.

Trump je v sobotnem intervjuju za ABC nato vnovič zatrdil, da nima nobenega odnosa s Putinom. Ko so ga vprašali o njegovi izjavi iz leta 2013, ko je zatrdil, da ima odnos s Putinom, pa: "Samo da se razumemo - on je rekel zelo lepe stvari o meni. A nimam nobenega odnosa z njim. Mislim, da ga nisem nikdar spoznal. Ne, nikdar ga nisem osebno spoznal."

Trump o Krimu
Pri ABC-ju so Trumpa vprašali tudi o njegovem stališču do ruske priključitve Krima in odnosa do Nata: "Veste, iz tega, kar sem slišal, bi bili prebivalci Krima raje del Rusije kot katere druge države. In morate upoštevati tudi to. In kar zadeva Ukrajino, je vse skupaj godlja. In to je nastalo pod Obamovo administracijo z njenimi močnimi vezmi z Natom. Tako da z vsemi temi močnimi vezmi z Natom je Ukrajina godlja. Krim je bil odvzet. In ne krivite Donalda Trumpa za to."

In še: "Če bi se naša država razumela z Rusijo, bi bila to dobra stvar. Ko Putin gre in razlaga vsem in vi govorite o "odnosu", on pa pripomni samo, da bo Donald Trump zmagal in da je Donald Trump genij ... In potem slišim ljudi, ki pravijo, da bi se moral odreči tej podpori. Zakaj? Ko Putin pove kaj lepega, mi pa dobimo možnost dobrega odnosa z Rusijo, mislim, da je to dobro." Republikanski predsedniški kandidat je še dejal, da meni, da je Putin po njegovem mnenju pač boljši vodja od Baracka Obame.

Trump je v pogovoru za ABC tudi odgovoril na očitke, da je dolžen denar ruskim podjetjem oz. posameznikom, kar je kategorično zavrnil. Na vprašanje o preteklih poslih z Rusi pa: "Bom občasno prodal kako etažno stanovanje Rusom? Verjetno. Mislim, to počnem. Imam veliko etažnih stanovanj. To počnem. Nimam pa nobenega odnosa z Rusijo, sploh."

Trumpove ruske povezave
S to trditvijo se sicer številni Trumpovi nasprotniki ne strinjajo. Eden izmed njih je Robert Reich, prekaljeni politični komentator, profesor in avtor, ki je deloval v treh predsedniških demokratskih administracijah (vključno s Clintonovo), v strankarskih volitvah podpiral Sandersa, zdaj pa presedlal h Clintonovi. Reich trdi, da je Trump postal močno odvisen od ruskega kapitala, pri čemer večina tega prihaja od oligarhov blizu Putina.

Za nameček je Trumpov vodja kampanje in glavni svetovalec Paul Manafort preživel večji del prejšnjega desetletja kot svetovalec nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, Putinovega zaveznika. Trumpov zunanjepolitični svetovalec Carter Page pa ima tesne povezave z ruskim Gazpromom. Poleg tega pa Trumpova kampanja vztraja pri umiku pomoči Ukrajini v ukrajinsko-ruskem sporu in zagovarja manjšo vpletenost ZDA in Nata na vzhodu Evrope, kar je eno izmed večjih jabolk spora med Zahodom in Moskvo. "Morda gre pri vsem tem le za primer ene diktatorske osebnosti, ki ugaja drugi. Morda pa gre za kaj več," ugiba Reich v svojem zapisu na Facebooku.

Vsi njegovi sledilci se z njim ne strinjajo, taboru Clintonove in demokratom očitajo, da prikladno izrabljajo "dežurnega krivca" Rusijo za lastno neprevidnost pri e-pošti, ob tem pa so Reicha še spomnili na zloglasno fundacijo zakoncev Clinton, v katero se zliva kar precej denarja iz spornih držav. Med drugim tudi iz Savdske Arabije in, da, tudi Rusije.