Poslanci demokratov v predstavniškem domu trdijo, da Pentagon ni mogel narediti ničesar in da Hillary Clinton ni odgovorna za napad. Foto: Reuters
Poslanci demokratov v predstavniškem domu trdijo, da Pentagon ni mogel narediti ničesar in da Hillary Clinton ni odgovorna za napad. Foto: Reuters
Bengazi
V napadu na konzulat v Bengaziju so bili ubiti štirje Američani in veleposlanik. Foto: BoBo

"Nekdanja državna sekretarka ZDA Hillary Clinton ni odgovorna za varnostni spodrsljaj med 11. septembrom 2012, ko je bil v napadu na ameriški konzulat v Bengaziju ubit veleposlanik Christopher Stevens," so zapisali v poročilu Posebnemu odboru za Bengazi, poroča portal Potico, ki dodaja, da bodo republikanci svoje poročilo o dogodku kmalu izročili.

Omenjenega 11. septembra 2012 je celica teroristične organizacije Al Kaide napadla ameriško veleposlaništvo v Bengaziju in ubila štiri Američane in veleposlanika Christopherja Stevensa. Administracija predsednika Baracka Obame s Clintonovo na čelu se je posipavala s pepelom, češ da je bil napad posledica jeze muslimanov zaradi ameriškega filma, ki se je norčeval iz preroka Mohameda, a se je izkazalo, da bi ga teroristi napadli tudi sicer.

Afera lahko škoduje predsedniški kampanji
Ravno zato mnogi s prstom odgovornosti kažejo na Hillary Clinton. Afera ji lahko še kako škoduje v predsedniški kampanji, v kateri tako rada poudarja svoje "politične kompetence in izkušnje". V povezavi z afero jo preiskuje FBI, saj je kot zunanja ministrica službeno elektronsko pošto pošiljala z zasebnega elektronskega naslova (notranja preiskava zunanjega ministrstva je že ugotovila, da je kršila pravila glede varnosti komunikacije).

"Pentagon ni mogel storiti ničesar, s čimer bi rešil Stevensa in druge Američane, ki so bili tisto noč ubiti," menijo demokratični poslanci. V eno izmed poglavij v poročilu "Teroristi so izvedli napad v Bengaziju, in ne ameriška zunanja politika" so še dodali, da določen del krivde nosijo ameriške varnostne službe.

Ostro nad predsednika odbora
Po poročanju portala Politico so med drugim kritizirali vodjo Odbora za Bengazi, republikanca Treya Gowdyja, saj da je "osebno in javno obtožil sekretarko Clintonovo ogrožanja strogo zaupnih varnostnih virov ... pa čeprav je varnostna služba to hitro osvetlila v pravi luči, predsednik Gowdy se mora opravičiti sekretarki Clintonovi za svoje neutemeljene obtožbe."

Gowdyja so prav tako obtožili, da izvaja neke vrste gonjo proti Clintonovi in da želi obsodbo, ki bi pritegnila pozornost medijev, ne pa neodvisnega sodnega poročila, "ki bi prispeval k izboljšanju varnostne diplomacije". Republikance pa so obtožili, da so s svojimi izsledki tako dolgo zavlačevali namerno, da bi "načeli kredibilnost Hillary Clinton".

"Demokrati obsedeni s poročilom"
Ostro se je odzval predstavnik za odnose z javnostmi Posebnega odbora za Bengazi Matt Wolking, ki je dejal, da je celotno poročilo nekdanje državne sekretarke, s katerim so demokrati "obsedeni", na voljo vsem. "Dve leti niso hoteli sodelovati v preiskavi. Nepošteni demokrati so ta Odbor neupravičeno obdolžili, da je odgovoril na vsa vprašanja. Trdijo, da odbor ni odkril "absolutno nobene nove informacije". Če se je to res spremenilo, potem naj nam to priznajo, sicer je treba njihovo pogrevanje prezreti, saj je pristransko, da bi tako pridobili točke za svojo predsedniško kandidatko".

Poudaril je še, da "ta primer ni le ena oseba. Preiskava je tudi zaradi štirih pogumnih Američanov, ki so umrli v Libiji: Chris Stevens, Sean Smith, Tyrone Woods in Glen Doherty."