Michelle Obama je v letošnjem predvolilnem boju pravi magnet za ameriško javnost. Foto: Reuters
Michelle Obama je v letošnjem predvolilnem boju pravi magnet za ameriško javnost. Foto: Reuters
Michelle Obama se nikdar ni povsem sprijaznila z vlogo "zgolj" soproge. Foto: Reuters
Priljubljenost Michelle Obama - tako v ZDA kot po svetu - je neprecedenčna. Foto: Reuters
Navdušena množica na enem od Michellinih govorov. Foto: Reuters
Zamere izpred osmih let so pozabljene, Michelle Obama je zdaj ena najučinkovitejših Hillaryjinih zastopnic. Foto: Reuters

Michelle potegovala za stolček v Ovalni pisarni. A 52-letna prva dama naj bi to možnost kategorično zavračala.

V osmih letih Obamovega predsednikovanja je Michelle dosegla zvezdniški status kot skorajda nobena prva dama pred njo. Kot so zapisali pri Vanity Fairu: Michelle je bolj popkulturna
ikona kot pa politična soproga (beri: privesek).

In v zadnjih mesecih je Obamova svojega soproga po vidnosti že skoraj popolnoma prehitela, saj je postala ena najučinkovitejših zastopnic demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton. Ironično - več slušateljev se zbere na njenih govorih kot na govorih Clintonove, kar pove veliko tako o izjemni priljubljenosti Obamove kot tudi o precejšnji nepriljubljenosti nekdanje državne sekretarke.

Zamere izpred osmih let, ko je Clintonova bila precej umazan boj proti Michellinem soprogu, so že davno pozabljene, zdaj je v Chicagu rojena diplomantka Harvarda v strahu pred Trumpovim predsednikovanjem vzela stvari v svoje roke in na množično obiskanih zborovanjih Američane in Američanke poziva, naj volijo za Clintonovo, ker, no, ker je alternativa preprosto preveč nora.

Dekonstrukcija Trumpa
Prejšnji teden je tako Obamova imela enega najmočnejših in najodmevnejših govorov letošnje volilne kampanje, ko je popolnoma raztrgala Trumpa zaradi njegove obravnave žensk. Družabni mediji so dobesedno pregoreli od izrazov odobravanja, kar je ponovno privedlo do povsem resnih pozivov, naj gre Michelle po Barackovih stopinjah in kandidira za predsednico. A vse upe je razblinil eden od najtesnejših zaupnikov zakoncev Obama, ki pravi, da so možnosti, da bi se Michelle po odhodu iz Bele hiše posvetila politiki, praktično nične.

"Ljudje me nenehno sprašujejo, no, ali misliš, da bi lahko nekoč kandidirala za predsednico? Stavil bi vse svoje premoženje, da ne," je bil v intervjuju s konservativnim radijskim voditeljem Hughom Hewittom odločen David Axelrod, glavni Obamov strateg pri obeh predsedniških kampanjah.

Axelrodova izjava je močno razočarala oboževalce karizmatične Obamove, ki je, kot piše Vanity Fair, med aktualno kampanjo popolnoma zasenčila Baracka. Val navdušenja je požela že julija na demokratski nacionalni konvenciji z govorom, ki je odmeval še dolgo po koncu konvencije, na kateri je bila kot predsedniška kandidatka ustoličena Clintonova. Zmagovalna izjava? "Vsako jutro se zbudim v hiši, ki so jo zgradili sužnji. In opazujem svoji hčerki, dve čudoviti, inteligentni temnopolti dekleti, kako se igrata s svojima psičkoma na zelenici pred Belo hišo."

Netipična prva dama
In v zgoraj omenjenem napadu na Trumpa je metodično in učinkovito sesula vsak izgovor, ki ga je podal tabor republikanskega kandidata kot opravičilo njegovih opolzkih izjav in vedenja do žensk. "Vem, da smo sredi kampanje, a tu ne gre za politiko. Gre za osnovno človeško dostojnost. Gre za to, kaj je prav in narobe, in tega preprosto ne moremo več prenašati ali
izpostavljati naših otrok temu, niti za minuto, kaj šele za leta," je bila ostra, ne da bi enkrat samkrat poimensko izpostavila 70-letnega Trumpa.

In kaj bo počela Michelle po odhodu iz Bele hiše, če se ne misli politično angažirati? Strokovnjaki so prepričani, da bo drugim prvim damam sledila z najrazličnejšimi govori, knjigami in dobrodelno dejavnostjo. A glede na svojo izjemno medijsko izpostavljenost, vplivnost in priljubljenost se ji odpira še kar nekaj dodatnih možnosti. Očitno pa politika, vsaj če gre verjeti Axelrodu, zanjo ne pride v poštev. "Že tako je imela vedno odpor do politike," je pripomnil Axelrod in pri tem poudaril njeno lastno uspešno kariero pred selitvijo v Washington. "Michelle se bo najverjetneje malce umaknila izpred oči javnosti in bo zelo srečna, da dobi svoje življenje nazaj, ko je tega konec."

Da je imela Michelle Obama kar precej zadržkov pred Obamovim vstopom v volilni boj, je znano, saj je imela v Chicagu uspešno kariero, preden jo je postavila na stranski tir in sledila soprogu v prestolnico. "V Beli hiši je res frustrirajoče in samotno in večina teh žensk je tam res nesrečnih. Mislim, da je to delno, zlasti pri prvih damah te dobe, zato, ker se morajo, vsaj začasno, odreči svojim službam ... In mislim, da se je Michelle teh osem let počutila, kot da bi bila v nekakšnem zaporu," pravi Kate Andersen Brower, avtorica knjige Prve ženske: Dostojanstvenost in moč modernih prvih dam ZDA.