Pri Hillary Clinton naj bi se prvi simptomi pljučnice pojavili v začetku meseca. Foto: Reuters
Pri Hillary Clinton naj bi se prvi simptomi pljučnice pojavili v začetku meseca. Foto: Reuters
Bill Clinton je za svojo soprogo včeraj lobiral v Las Vegasu, kjer je dejal, da živimo v res čudnih časih, d ačlovek niti pljučnice ne sme več imeti. Foto: Reuters
Za Donalda Trumpa bosta Ohio in Florida odločilna. Foto: Reuters
Donald Trump
Donald Trump je zdrav, zatrjuje njegov zdravnik. Ima le nekoliko preveč kilogramov (pri 190 cm tehta 116 kilogramov) in povišan holesterol. Foto: Reuters
Zdravje Clintonove še vedno vroča tema

V izjavi so zapisali, da se stanje Clintonove po pljučnici "še naprej izboljšuje" in da je njena zdravnica dr. Lisa Bardack opravila popoln pregled, iz katerega ugotavlja, da je "vse normalno" in da je 68-letna nekdanja prva dama tudi "odličnega duševnega zdravja". Tako pritisk (70/100) kot raven holesterola (189) naj bi bila v mejah normale. Bardackova je še dodala, da Clintonova s pomočjo antibiotikov in počitka dobro okreva po blažji nenalezljivi bakterijski pljučnici in je še naprej dovolj zdrava, da prevzame položaj predsednice.

Diagnozo pljučnice, ki naj bi se razvila iz alergij, ji je sicer postavila v petek, dan preden so Clintonovi klecala kolena ob odhodu s spominske slovesnosti 11. septembra, zaradi česar so se spet pojavile govorice, da je hudo bolna in neprimerna za položaj predsednice. Njen mož Bill Clinton je dejal, da živimo v res norih časih, ko človek ne sme več zboleti za pljučnico.

Padec podpore
Težava pri Clintonovi sicer ni bila pljučnica, ampak skrivanje bolezni, zaradi česar ji je začela nekoliko padati podpora v anketah. Zadnja anketa univerze Quinnipiac ji daje 48 odstotkov podpore, Trumpu pa 43 odstotkov. Pred mesecem dni je v isti anketi vodila za deset odstotnih točk. Anketa še kaže, da bo kar 54 odstotkov tistih, ki na papirju podpirajo Clintonovo, volilo zanjo le zato, da ne zmaga Trump. Kar 66 odstotkov Trumpovih podpornikov pa zanj zato, da ne zmaga Clintonova.

Tudi druge ankete kažejo, da Trump nekoliko zmanjšuje zaostanek, v ključnih zveznih državah Ohio in Florida pa je po anketah CNN-a in Bloomberga celo prevzel vodstvo. V Ohiu vodi s 46 proti 41 odstotki, na Floridi pa s 47 proti 44 odstotkom.

Demokrate je zdaj začelo počasi skrbeti, da morda prevzem večine v senatu ne bo tako lahek in si lahko v najboljšem primeru obetajo izenačen izid 50 proti 50. Če bo zmagala Clintonova, bi potem senatu predsedoval in prispeval odločilni glas večine njen podpredsednik Tim Kaine. Demokrati so zaskrbljeni, ker so republikanci precej uspešnejši pri zbiranju sredstev, saj so se bogati donatorji umaknili iz predsedniške tekme in namenjajo denar raje za kongresne volitve kot pa Trumpu.

Trump o svojem zdravju pri dr. Ozu
Ta sicer ob vseh izrečenih dvomih o zdravju svoje tekmice sam še vedno zavrača objavo svojih zdravstvenih podatkov, pri čemer se njegova kampanja sklicuje na pravico do zasebnosti. V sredo je sicer gostoval v pogovorni oddaji s televizijskim zdravnikom dr. Ozom, kjer pa prav tako ni izdal kakšnih večjih podrobnosti. Povedal je, da je malce pretežek in da bi rad shujšal za okrog deset kilogramov. Prav tako jemlje zdravila za visok holesterol, ker ima rad hitro hrano, za telesno kondicijo skrbi z igranjem golfa, precej pa se znoji tudi med političnimi govori.

V studio je prišla tudi njegova hčerka Ivanka in zatrdila, da je oče odličnega zdravja, Trump pa je dr. Ozu potem le pokazal list papirja s povzetkom zadnjega zdravniškega pregleda. Oddaja bo na sporedu v četrtek in še ni jasno, ali gre za isto poročilo, ki ga je v petih minutah spisal njegov osebni zdravnik Harold Bornstein ko je zatrdil, da bo Trump najbolj zdrav predsednik v zgodovini ZDA.

Bornstein v pismu: Trump je v odličnem stanju
Trump je nato v četrtek razkril pismo Bornsteina, v katerem je ta zapisal, "da je Trump v odličnem fizičnem stanju". 70-letni Trump ima pri višini 190 cm 116 kilogramov, kar je preveč za njegovo višino. Zaradi previsokega holesterola jemlje rosuvastatin in aspirin. "Ne kadi in ne pije alkohola," je zapisal Bornstein.

Komentator televizije CNN David Gergen, ki je delal v administracijah štirih predsednikov ZDA, meni, da se Trump dela norca iz Američanov in volilnega procesa, zanesljivo pa veliko bolj skriva svoje zdravstvene podatke kot Clintonova.

Zdravje Clintonove še vedno vroča tema