Hillary Clinton se je udeležila slovesnosti ob 15. obletnici terorističnih napadov v ZDA, a je nenadoma odšla, pri čemer so ji na pomoč priskočili trije ljudje. Foto: Reuters
Hillary Clinton se je udeležila slovesnosti ob 15. obletnici terorističnih napadov v ZDA, a je nenadoma odšla, pri čemer so ji na pomoč priskočili trije ljudje. Foto: Reuters
Hillary Clinton
Kandidatka se je zatekla v stanovanje svoje hčerke, od koder je odšla v vidno boljšem stanju. Pozneje je priznala, da ima pljučnico. Foto: Reuters
Donald Trump
Trump je že nekaj časa opozarjal, da ima Hillary Clinton resne težave z zdravje, zaradi česar naj ne bi mogla opravljati predsedniške funkcije. Svojega zdravstvenega stanja medtem ni podrobno predstavil. Foto: Reuters

Priznanje, da ima Hillary Clinton pljučnico, je prišlo, potem ko so na spletu zakrožili posnetki 68-letne kandidatke, kako komaj stoji na nogah in so ji trije ljudje pomagali vstopiti v avtomobil po nenadnem odhodu s slovesnosti v spomin na žrtve terorističnih napadov 11. septembra 2001. V nedeljo je namreč skupaj z drugimi politiki in republikanskim kandidatom Donaldom Trumpom uro in pol stala pri Svetovnem trgovinskem centru v New Yorku, kjer so poslušali imena žrtev napadov.

Nato je nenadoma odšla in se pojavila spet dve uri pozneje pred stanovanjem svoje hčerke Chelsea na Manhattnu. Več ur pozneje so iz njenega tabora sporočili, da so pri nekdanji zunanji ministrici v petek ugotovili pljučnico. Osebna zdravnica Lisa Bardack ji je predpisala antibiotike in počitek, za katerega pa je sredi predsedniške kampanje težko najti čas. Kljub napotkom zdravnice je Hillary Clinton v nedeljo šla do WTC-ja, kjer se je po besedah zdravnice pregrela in dehidrirala.

Kandidatka je zaradi bolezni odpovedala za danes predvideno potovanje v Kalifornijo na prireditev za zbiranje denarja za kampanjo. Avgusta je zbrala okoli 50 milijonov dolarjev več kot Trump in se ji ni treba naprezati, vendar pa demokratska kandidatka noče ničesar prepustiti naključju.

Glede na ankete je Hillary Clinton sicer še vedno v prepričljivem vodstvu, čeprav je prednost pred Trumpom malce manjša kot sredi avgusta.

Številne zdravstvene težave v preteklosti
Republikanski tabor bo gotovo skušal izkoristiti slabo zdravstveno stanje Hillary Clinton. Njena zdravnica je sicer objavila, da ima kandidatka dovolj nizek krvni tlak, holesterol je v mejah normale, arterije so čiste in srce bije brez težav. Hillary Clinton sicer jemlje hormone v pomoč ščitnici, vitamine in sredstvo za redčenje krvi, ker je imela v letih 1998 in 2009 trombozo v nogah.

Leta 2009 si je zlomila komolec, leta 2012 pa je zaradi trebušne gripe in dehidracije omedlela ter zaradi udarca v glavo doživela manjši pretres možganov. Takrat so ji tudi odkrili krvni strdek za desnim ušesom med lobanjo in možgani.

Trumpovo zdravje neznanka
Medtem ko je zdravstveno stanje Hillary Clinton precej znano, pa je 70-letni Trump skoraj popolna neznanka. Vse, kar je javnost doslej izvedela, je bilo poročilo njegovega osebnega zdravnika, da je Trump najbolj zdrav predsedniški kandidat v zgodovini ZDA.

Trump svoje zdravstvene podatke skriva enako kot svoje davčne napovedi. Pritisk za objavo zdravstvene kartoteke se bo zdaj povečal tudi nanj, vendar se je Trump doslej izkazal za odpornega na pritiske. Napovedal je sicer, da bo o svojem zdravju govoril s slavnim televizijskim zdravnikom doktorjem Ozom.