Trump in Clintonova zadnje dni kampanje usmerjata predvsem v neodločene države. Foto: EPA
Trump in Clintonova zadnje dni kampanje usmerjata predvsem v neodločene države. Foto: EPA

V primeru njegove zmage analitiki ne izključujejo hudih pretresov na borzah. V Aziji so izvolitvi Trumpa naklonjeni samo na Kitajskem in v Severni Koreji, v drugih državah pa se javnost večinoma bolj nagiba na stran Clintonove.

Na Kitajskem po najnovejših anketah kar 54 odstotkov vprašanih podpira Trumpa, čeprav le-ta napoveduje uvedbo 45-odstotnih carin na kitajske izdelke v ZDA in Kitajsko obdolžuje za valutne mahinacije v škodo dolarja. Razlog za to je v prepričanju, da bo Trump kot gospodarstvenik kljub protikitajski retoriki moral ubrati bolj pragmatično pot, po drugi strani pa napoveduje konec ameriške intervencionistične politike v Aziji, ki jo pooseblja Hillary Clinton.

Politika novega predsednika v Aziji ostaja neznanka
Slednje je tudi razlog, da v Severni Koreji podpirajo Trumpa, ki je napovedal obnovitev dialoga in celo srečanje s severnokorejskim najvišjim vodjem Kim Džong Unom. V začetku tedna so se sestali tudi visoki ameriški in kitajski funkcionarji z nalogo preprečiti zaostrovanje napetosti posebej v Južnem Kitajskem morju v zadnjih dveh mesecih Obamovega mandata. Kakšna bo politika novega ameriškega predsednika v Aziji, je za zdaj popolna neznanka.

Kitajska je tako velika in močna, da njenih voditeljev ne skrbi, kdo bo zavladal v Beli hiši, na Japonskem, v Južni Koreji in drugih tesnih ameriških zaveznicah pa odkrito navijajo za Hillary Clinton, prav tako tudi na azijskih borzah, na katerih bi Trumpova zmaga povzročila verjetno hude pretrese.