V zadnji fazi predsedniške kampanje se je Hillary Clinton znova pridružila tudi Michelle Obama. Foto: Reuters
V zadnji fazi predsedniške kampanje se je Hillary Clinton znova pridružila tudi Michelle Obama. Foto: Reuters
Donald Trump
Na televiziji Fox je Donald Trump potem namignil na morebitno novo tožbo. Tokrat razmišlja o tožbi proti televiziji NBC, ker je objavila videoposnetek, na katerem se hvali, da lahko ženske grabi za spolovila. Povedal je, da ga ne bi smeli snemati, ker je bil v slačilnici, čeprav je bil sredi snemanja oddaje s televizijsko ekipo na avtobusu. Foto: Reuters

Gradiva naj bi bilo dovolj, čeprav so nekdanjo prvo damo doslej preiskovali že več desetletij. Predsednik odbora za vladni nadzor v predstavniškem domu kongresa Jason Chaffetz iz Utaha, ki si je glede podpore republikanskemu kandidatu Donaldu Trumpu doslej že najmanj dvakrat uradno premislil, je v Salt Lake Cityju napovedal, da se bodo preiskave nadaljevale, dodajali pa jim bodo tudi nove. "To je območje, bogato s tarčami," je dejal in zatrdil, da imajo trenutno gradiva za najmanj dve leti.

Preiskave naj bi se osredotočile na njeno delo državne sekretarke, še naprej bodo govorili o Bengaziju, na elektronsko pošto in kar koli bodo naleteli spotoma. Clintonova bo v primeru zmage prišla na položaj z madežem, saj jo trenutno v anketah kot pošteno in zaupanja vredno opredeljuje le tretjina volivcev. Republikanci bodo zato pogumnejši, kot če bi morali napadati popularno predsednico.

Michelle Obama v Severni Karolini ob Clintonovi
Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan je že izrekel podporo preiskavam Chaffetzovega odbora, republikanski člani posebnega preiskovalnega odbora napadov v Bengaziju pa si želijo nadaljevanja dela, ker naj bi Clintonova lagala pod prisego, ko so jo spraševali o elektronski pošti. Republikanski kongresnik Ken Buck iz Kolorada je zatrdil, da jo bo doletela pravica, vendar pa je pri tem osnovni pogoj, da republikanci ohranijo večino vsaj v enem domu kongresa. Nizka priljubljenost njihovega predsedniškega kandidata demokratom vzbuja upanje na osvojitev senatne večine, povsem pa ni niti izključena osvojitev predstavniškega doma.

Medtem je Clintonova na predvolilnem zborovanju pred 11.000 ljudmi v Severni Karolini nastopila skupaj z zdajšnjo prvo damo Michelle Obama, za katero je rekla, da na svetu ni najbolj navdihujoče osebe, prva dama ZDA pa je Clintonovo imenovala "moja punca" in zagotovila, da njena podpora ni le politična, ampak da sta prijateljici. Dodala je, da je demokratska kandidatka zaupanja vredna oseba.

V Teksasu ankete nepričakovano tesne
Trump je dobil veliko zaušnico svoje stranke, saj je odbor za izvolitev republikancev v kongres v Chicagu plačal več kot milijon dolarjev za oglase v podporo Robertu Doldu, ki se hvali, da se je med prvimi zoperstavil Trumpu. To je prvi tak oglas republikancev, naperjen proti predsedniškemu kandidatu lastne stranke. Drugi kongresni republikanci se v pričakovanju Trumpovega poraza osredotočajo na oglase, v katerih zagotavljajo, da se bodo v kongresu zoperstavili Hillary Clinton, ki je v prvih 19 dneh oktobra zbrala za kampanjo povprečno po 2,8 milijona dolarjev na dan in ima na voljo za porabo skupaj 62,4 milijona. Za oglase proti Trumpu gre na teden po 16 milijonov dolarjev, preostalo pa za plače 800 zaposlenim v kampanji.

Sicer pa je Trump izzval reakcijo državnega sekretarja Teksasa Carlosa Cascosa na obtožbe, da je z volilnimi aparati v Teksasu nekaj narobe, ker se glasovi, oddani na predčasnih volitvah, spreminjajo. Domnevno seveda v korist Clintonove. Republikanec Cascos je zagotovil, da za te obtožbe ni niti najmanjšega dokaza. Teksas je od leta 1976 naprej država, ki voli republikanske predsedniške kandidate, zaradi Trumpa pa so letos ankete nepričakovano tesne.